16 let po nesreči
January 25, 2023
Čista nula na pustovanju
February 20, 2023
PUST

Glavno dogajanje ob pustu je skoncentrirano na čas od debelega četrtka do pepelnične srede. Takrat se zvrstijo tudi zanimivi pusti običaji. Pustni liki v tem času prevzamejo vajeti oblasti v nekaterih krajih. Ponekod pustne maske obiskujejo prebivalce, odganjajo zle duhove in prinašajo veselje in smeh. Ob številnih kurentovanjih, pustnih rajanjih in zabavah, ki nas čakajo ‘za ovinkom’ želimo vsem udeležencem obilo zabave ter, da uspešno preženejo zimo in prikličejo pomlad.

Ob tem pa vsem udeležencem v prometu polagamo na srce:

Pred odhodom na zabavo načrtujete varen odhod domov. V primeru alkoholiziranosti priporočamo, da poiščete alternativno obliko prevoza. Prosite za prevoz treznega prijatelja, uporabite javni prevoz ali pa pokličite taksi. Naj vas zapeljejo trezni.

ALKOHOL

Alkohol ostaja eden izmed glavnih dejavnikov tveganja za nastanek prometne nesreče. Zaradi alkohola se zmanjšujejo naše sposobnosti varnega sodelovanja v prometu, zaznava, predvidevanja in presoje ter odločanja in končne izvedbe ustreznega ravnanja. Zato se zaradi vpliva alkohola že pri koncentraciji 0,5 promila verjetnost povzročitve prometne nesreče podvoji, pri 1,1 promila alkohola pa 8-krat poveča v primerjavi s treznim voznikom. Več o vplivu alkohola na naše sposobnosti na voljo na povezavi.

PREIZKUSITE KALKULATOR ALKOHOLIZIRANOSTI:
VEČ O AKCIJI:
KAKO ZAUŽITJE ALKOHOLA VPLIVA NA ČLOVEKA MED VOŽNJO?

Comments are closed.