DEBATNI KLUB IN OKROGLA MIZA: ODGOVORNO PITJE: MIT ALI RESNICA?
March 19, 2018
OBISKALA NAS JE VINSKA KRALJICA
March 19, 2018

V tednu pred Martinovim, ko bodo po vsej Sloveniji potekala številna praznovanja, bodo potekale aktivnosti akcije Slovenija piha 0,0 ki jo že drugo leto zapored v sodelovanju s Policijo organizira Ministrstvo za zdravje.

Policisti bodo poleg vožnje pod vplivom alkohola preverjali tudi prisotnost drog in drugih psihoaktivnih snovi. Preizkus alkoholiziranosti oziroma hitri test za droge pa bodo odredili tudi vsem kršiteljem, ki bodo s hujšim prekrški, kot so na primer prehitra vožnja, nepravilno prehitevanje in neupoštevanje določil o prednosti, ogrožali varnost drugih prometnih udeležencev. Izvajali bodo tudi poostren nadzor nad spoštovanjem določb Zakona o omejevanju porabe alkohola (15. člen), in sicer bodo preverjali, kje oz. v katerih gostinskih lokalih so vozniki, kontrolirani v poostrenem nadzoru, in udeleženci morebitnih hujših prometnih nesreč z višjo koncentracijo alkohola v izdihanem zraku uživali alkoholne pijače.

Aktivnosti akcije Slovenija piha 0,0 bodo izvajale tudi inšpektorske službe. Na terenu bodo zdravstveni, delovni in tržni inšpektorji, aktivni pa bodo tudi predstavniki nevladnih organizacij kot so Zavod Vozim, Zavod Varna pot in Drogart.

Zavod Varna pot bo v okviru te akcije v soboto 11.11.2017, izvedel tudi svojo akcijo Čista nula, čista vest na več dogodkih po Sloveniji.

Cilj akcije Čista Nula, Čista Vest je spodbujanje primernega odnosa in odgovornosti do alkohola, zlasti med mladimi. Statistika kaže, da je v vsaki deseti prometni nesreči na slovenskih cestah prisoten alkohol, ter da je alkoholiziranost povzročiteljev prometnih nesreč najvišja prav v starostni skupini med 24 in 34 letom.

Zato mladi – študenti moderatorji, ki sodelujejo v projektu, nagovarjajo voznike in jih spodbujajo k odgovornemu ravnanju v prometu ter jih pozovejo k prostovoljnemu in brezplačnemu preizkusu alkoholiziranosti, ko le ti zapuščajo prireditev.

V primeru rezultata 0.0 mg alkohola na liter izdihanega zraka, se »odgovornega voznika« pohvali in nagradi s promocijskim darilom.

V primeru rezultata več kot, moderator voznika opozori na nevarnosti in zakonska določila ter ga spodbudi, da ne vozi in naj uporabi drugo prevozno sredstvo (Taxi, javni potniški promet) oziroma prepusti ključe prijatelju, ki ni pil alkohola.

Leave a Reply