Pijan mladoletnik med policijsko uro povzročil prometno nesrečo
February 17, 2021
Zaskrbljujoče: skoraj ni dneva brez obravnave pijanih voznikov
February 18, 2021

Danes se začenja akcija 40 dni brez alkohola, ki jo organizira Slovenska karitas s soorganizatorjema Javno agencijo RS za varnost prometa in
Med.Over.Net že šestnajsto leto. Akcija traja 17. 2. – 3. 4. 2021.

Akcija se začenja z današnjo novinarsko konferenco ob 11. uri. V živo si jo lahko ogledate na vzivo.sta.si.

 

 

 

 

 

 

 


Akciji se pridružuje tudi Zavod Varna pot.

Slovenija velja za mokro družbo. Tako vsaj pravijo ljudje, žal pa to potrjujejo tudi statistična poročila NIJZ, različnih ministrstev, ki se ukvarjajo s področjem alkohola in drugih substanc, ki vplivajo na kvaliteto zdravja in življenja. To, sicer družbeno izredno sprejemljivo stališče mokre družbe pa za seboj pušča izjemno tragiko na osebni ravni, v družinah in celotni družbi. Ni dvoma, večjo kot si lahko predstavljamo tisti, ki se s posledicami pandemije alkohola v slovenski družbi nismo srečali.

V Zavodu Varna pot se srečujemo le z enim delčkom problematike in to je na področju varnosti cestnega prometa. Alkohol je posredno ali neposredno krivec za več kot 22 odstotkov najhujših posledic prometnih nesreč.

Ne gre zgolj in samo za tiste, ki so umrli in bili hudo telesno poškodovani, posledice so se žal dotaknile tudi njihovih sorodnikov, prijateljev, kolegov. In s temi ljudmi se v našem poslanstvu srečujemo žal skoraj vsakodnevno. In ne pozabimo, tu so tudi povzročitelji, ki so brez dvoma tudi žrtev in ujetniki začaranega kroga alkohola. Ob povabilu Karitasa, da se pridružimo in podpremo akcijo 40 dni brez alkohola zato pred dobrim desetletjem ni bilo niti kančka dvoma. Bili smo veseli, opogumljeni in počaščeni, da lahko svoj del bolečine in poslanstva strnemo v širšo družbeno akcijo problematike alkohola na vseh ravneh.

Čeravno smo bili na začetku deležni kakšne neuke kritike, da gre za post, da gre za katoliško akcijo, da gre za omejeno ideologijo, smo veseli, da je čas pokazal, da so se odlični in široko zastavljeni družbeni akciji iz leta v leto priključevali različni državni, gospodarski in nevladni deležniki. Akcija je prerastla svoje okvirje in lahko rečem, da smo danes del nekega pozitivnega gibanja, kjer vsak od nas lahko da svoj prispevek dan, dva, teden, 40 dni, ni pomembno, pomembno je, da naredimo to potezo, odločitev in se zavedamo zakaj in čemu. In to je nedvomno velika naložba za vsakega od nas, naše bližnje in celotno družbo. Hvala Karitasu za pobudo in povabilo ter zahvala vsem, ki akcijo podpirate in v njej sodelujete. Srečno in pogumno še naprej!

“Posledice alkohola pri posamezniku in družbi lahko ‘zdravimo’ praviloma pri vzroku. To pa državi,različnim institucijam, nevladnim organizacijam, posamezniku praviloma samostojno težko uspe. Če razumemo problematiko in njene posledica, če tankočutno, pa vendar jasno in odločno vsak od navedenih pristopa k reševanju in iskanju pravih poti, nam lahko uspe. Skozi vsa ta leta delovanja na teh področjih ugotavljamo, da gre za evolucijo posameznika, organizacij, celotne družbe in nikakor ne za revolucijo, prepovedovanje, grožnje. Te ne rodijo željenega sadu. S svojimi aktivnostmi kot so Čista nula,čista vest, 5x STOP je kul, zv0zi, lahko v šole, mlade in različne prireditve prinašamo sporočilnost NE alkoholu in prepovednim substancam v cestnem prometu. Gre za en majhen, a pomemben delčke družbenega življenja z aktivno vlogo in podporo 40 dni brez alkohola pa je naša sporočilnost širša, močnejša in del globljega apela vseh deležnikov, ki jih Slovenska Karitas združuje v tem programu. Opogumite se, pridružite se in naredite lastno potezo.”

Robert Štaba, predsednik Zavoda Varna pot in podpredsednik Evropskega združenjažrtev prometnih nesreč

Comments are closed.