Patrulje čista nula čista vest po Ljubljani opravile 580 preizkusov alkoholiziranosti, danes zvečer nova akcija v Ljubljani in na obali
June 19, 2021
Slovenskobistriški policisti v eni noči pridržali tri pijane voznike in jim odvzeli vozniško dovoljenje
June 26, 2021
V sklopu prvega dela nacionalne preventivne akcije za preprečevanje vožnje pod vplivom alkohola, drog in drugih psihoaktivnih snovi v prometu, ki poteka do 22. junija 2021, smo ta vikend izvedli terensko preventivno akcijo Čista nula, čista vest. V petek in soboto 18. ter 19. junija, smo v večernih urah mladi moderatorji Zavoda Varna pot, na terenu izvedli tradicionalno preventivno akcijo Čista nula, čista vest. V petek smo bili prisotni v središču Ljubljane z mobilno patruljo pa tudi v okolici prireditev (Stožice košarkarska tekma med Slovenijo in Hrvaško). V soboto pa smo se nahajali v središču Ljubljane in v obalnih krajih Koper, Izola, Piran, Portorož.  Nagovarjali smo vse aktivne udeležence v prometu in spodbujali k odgovornemu ravnanju v prometu ter ponudili brezplačni preizkus alkoholiziranosti. Trezne smo nagradili s praktičnimi nagradami Generali zavarovalnice, pri drugih, kjer pa smo zaznali prisotnost alkohola pa svetovali, da se domov odpravijo s treznim prijateljem, domačimi, taksijem ali drugim javnim prevozom. REZULTATI: Nagovorili smo: več kot 1400 aktivnih udeležencev v prometu. Preizkus alkoholiziranosti je opravilo 936 oseb.
0,0 mg/l 40% TREZNI UDELEŽENCI
do 0,24 mg/l (0,5 g/kg) 31% POD MEJO ZAKONSKE REGULATIVE
od 0.24 do 0.52 mg/l 23% NAD MEJO ZAKONSKE REGULATIVE
nad 0.52 mg/l (1.1 g/kg) 6% NAD MEJO ZAKONSKE REGULATIVE (18 KAZENSKIH TOČK)
IZPOSTAVLJENO: 1,30 – Ljubljana, pešec 1,26 – Ljubljana, voznik 0,98 – Ljubljana, kolesar 0,93 – Obala, voznik 0,84 – Obala, voznica Vsi, ki so napihali nad dovoljeno mejo, so nam obljubili, da bodo poiskali alternativni prevoz – prijatelja, javni premov oz. taksi. Mi pa smo vsem ostalim svetovali, naj vedno pred odhodom na druženje, kjer se uživa alkohol, svoj povratek domov načrtujejo na varen način. Akcija je bila zelo dobro sprejeta, zlasti med mladimi, ki so izpostavili pomembnost ozaveščanja na področju vožnje pod vplivom alkohola in prepovedanih substanc in dodali, da si želijo, da ‘naš glas’ doseže še več voznikov in ostalih aktivnih udeležencev v prometu. Ob tem pa dodajajo predloge, kako zmanjšati število alkoholiziranih udeležencev v prometu: ▶️ več izobraževanj v šolah ▶️ višje kazni ▶️ strožje kazni za poslance, ki vozijo pod vplivom alkohola, medtem ko bi nam morali biti vzor ▶️ alcolock sistemi v avtu ▶️ okrepitev nočnega javnega prevoza ▶️ vloga gostincev – omejena strežba alkohola voznikim ▶️ poostren policijski nadzor Če nam je skupaj uspelo ohranili eno življenje nam že to pomeni spodbudo pri uresničevanju ciljev Vizije NIČ.
Podpora akciji s strani Minstrstva za zdravje, Agencije RS za varnost prometa, Urada RS za mladino, MO Ljubljana in družbeno odgovornih podjetij Generali zavarovalnica in Porsche Slovenija ne bi bila izvedljiva. Hvala vam, na terenu vidimo in doživljamo pozitivno sprejetost in nedvomno tudi vzpodbudne rezultate premisleka med ljudmi.

Comments are closed.