Nova delavnica Bodi TI na OŠ Koseze
February 24, 2023
Skupaj za varnost prometa
March 27, 2023
ALKOHOLNE KLJUČAVNICE

Ni potrebno delati strokovnih analiz, te so v EU že zdavnaj narejene in podprte s konkretnimi rezultati učinkovitosti ali neučinkovitosti. Potrebno je zavihati rokave in sistemsko opolnomočiti ukrepe v državi, ki bi nas s časom pripeljale v špico držav EU. Ne za leto ali dve, temveč na dolgi rok.

ALKOHOL IN VOZNIŠKO DOVOLJENJE

Več kot 6500 vsako leto izgubi vozniško dovoljenje, večina pa kljub temu lahko vozi naprej. Ali so rehabilitacijski programi uspešni? Kako Slovenija kaznuje voznike, ki povzročijo prometno nesrečo pod vplivom alkohola? Ali je uporaba t.i. alkoholnih ključavnic smiselna in izvedljiva? Oglejte si oddajo Panorama, kjer je mnenje delil tudi Robert Štaba, predsednik Zavoda Varna pot.

Vir: Panorama – črna kronika, 6. 3. 2023

ALKOHOL – TAT, KI UKRADE MOŽGANE

Kaj je alkohol?

Alkohol, ki je v pijačah, je etilni alkohol (etanol) in je odgovoren za učinke alkoholnih pijač. Zavira delovanje osrednjega živčevja, spremeni zaznavanje, doživljanje in vedenje posameznika ter lahko povzroča zasvojenost. Alkohol zavira delovanje vseh človeških funkcij, ki so pomembne za varno udeležbo v cestnem prometu, ob čemer je dovolj, da voznik v kritični situaciji odpove.

Kako zaužitje alkohola vpliva na človeka med vožnjo?

  • Alkohol zavira delovanje vseh človeških funkcij, ki so pomembne za varno udeležbo v cestnem prometu.
  • Povzroča 11-krat večje tveganje za prometno nesrečo in 4-krat večje tveganje za smrtno poškodbo v primerjavi z ne-alkoholiziranimi vozniki v enako težkih prometnih nesrečah.
  • Alkohol najprej oslabi sposobnost normalnega miselnega presojanja, spreminja razpoloženje, poveča samozavest in nekritično borbenost.
  • Človek se počuti močnejšega – posledica je vožnja preko svojih zmožnosti in zmožnosti vozila.
  • Pogosto to pomeni izzivanje nevarnosti: prepočasna ali prehitra vožnja, težje obvladovanje ali spreminjanje smeri vožnje, vklapljanje smerokazov, ustavljanje pri zeleni luči, vožnja v rdečo luč.
  • Alkohol zmanjšuje pazljivost in moč presojanja, predvsem hitre ocene situacije in reagiranja, lahko pride do izpada objekta iz vidnega polja ali pa do dvojne slike objekta.

Vir: Marjan Bilban: Ocenjevanje vozniške zmožnosti in alkohol, 2014

Več informacij:


Izberimo življenje in skupaj recimo NE alkoholu

Ste vedeli, da je neprilagojena hitrost največji vzrok za nastanek prometnih nesreč pri nas in v EU? V Sloveniji imamo še dodaten problem, saj alkohol ni med uradnimi vzroki prometnih nesreč. Po zakonodaji, ki jo imamo, je alkohol le sekundarni vzrok za nastanek prometne nezgode, a več kot 1/3 hujših prometnih nezgod se zgodi prav zaradi alkohola. Ste vedeli, če bi povprečno hitrost na vseh cestah v EU zmanjšali le za 1 km/h, bi lahko vsako leto rešili 2.100 življenj? In da že majhne količine alkohola v krvi podaljšajo naš odzivni čas, zmanjšujejo pozornost in motijo presojo?

V Zavodu varna pot smo v ta namen v letu 2020 pripravili družbeno ozaveščujočo kampanjo, ki je potekala na Facebooku in Instagramu, ter je nagovarjala vse prebivalce Slovenije. Zakaj? Zato, ker se problematika varne mobilnosti na cestah tiče prav vsakega izmed nas. Življenje je neprecenljivo.

Comments are closed.