Izjemen obisk Čiste nule, čiste vesti na Slovenskem festivalu vin v Cankarjevem domu
April 24, 2022
V nekaj dneh poostrenega nadzora nad psihofizičnim stanjem policisti preizkusili kar 11.252 voznikov; opitih je bilo 331
May 13, 2022
Spletni medij 24ur.com poroča:
“Po tem, ko so radovljiški policisti ustavili voznika, je ta brez dovoljenja zapustil svoje vozilo in poskušal oditi s kraja. Policista sta mu to preprečila in ugotovila, da voznik pri sebi ni imel dokumentov, vozil je tudi pod vplivom alkohola. Ker je policistu med postopkom tudi grozil, bodo dejanje obravnavali kriminalisti. Policista sta vozniku spisala denarno kazen, ki znaša dobrih 2.000 evrov, in mu izrekla 16 kazenskih točk.

Radovljiški policisti so kršitelja obravnavali včeraj pozno zvečer. Ker je voznik med običajno kontrolo brez dovoljenja policistov stopil iz vozila in skušal kraj zapustiti, sta ga policista skušala ustaviti oziroma mu to preprečiti, so sporočili predstavniki Policijske uprave (PU) Kranj.

Policista sta ugotovila tri vrste kršitev. Voznik pri sebi ni imel dokumentov, iz vozila je izstopil brez dovoljenja, vozil pa je tudi pod vplivom alkohola (napihal je 0,49 miligrama alkohola na liter izdihanega zraka). Policista sta ga po predpisih o javnem redu in miru obravnavala zaradi nedostojnega vedenja in neupoštevanja ukrepov policistov.

Ker je voznik policistu med postopkom tudi grozil, bodo kriminalisti dejanje obravnavali še kot kaznivo dejanje, so pojasnili na PU Kranj.

Za prekrške sta policista vozniku spisala globo v vrednosti 2.191,12 evra in mu izrekla 16 kazenskih točk.

Ob tem primeru policisti spominjajo na pomen posebnih svetlobnih in zvočnih znakov Policije: “Modra svetilka in kratek zvočni znak s sireno: voznik, za katerim vozi policijsko vozilo, ki daje tak znak, mora postopno zmanjšati hitrost in ustaviti ob robu ali zunaj vozišča. Voznik in potniki ne smejo izstopiti iz vozila oziroma stopiti z njega, dokler jim policist tega ne dovoli.”

Vir.


Alkohol, ki je v pijačah, je etilni alkohol (etanol) in je odgovoren za učinke alkoholnih pijač. Zavira delovanje osrednjega živčevja, spremeni zaznavanje, doživljanje in vedenje posameznika ter lahko povzroča zasvojenost. Alkohol zavira delovanje vseh človeških funkcij, ki so pomembne za varno udeležbo v cestnem prometu, ob čemer je dovolj, da voznik v kritični situaciji odpove.

Več o tem, kako zaužitje alkohola vpliva na človeka med vožnjo na spodnji povezavi:

Comments are closed.