OBISKALA NAS JE VINSKA KRALJICA
March 19, 2018
VSAK DRUGI VOZNIK ZA VOLAN RES SEDEL S ČISTO NULO IN ČISTO VESTJO!
March 19, 2018

Zavod Varna pot v petek, 15.12.2017 že tretjič letos organizira preventivno akcijo Čista nula, čista vest. Akcija, ki zagovarja filozofijo, »Ko vozim, ne pijem, ko pijem, ne vozim!«,  spodbuja primeren odnos do alkohola in odgovornost zlasti mladih voznikov, da vozijo trezni. Preko akcije na prireditvah in v gostinskih lokalih po Sloveniji želimo mlade pripraviti do tega, da načrtujejo varen odhod domov z zabave in se s tem približajo Viziji NIČ – nič smrtnih žrtev in težko poškodovanih na naših cestah.

Patrulje moderatorjev bodo v petkovih večernih in nočnih urah prisotne v Ljubljani, Mariboru, Celju, Novem mestu, Novi Gorici, Kopru in Radovljici.

 

Zakaj Čista nula, čista vest?

Čista nula, čista vest je nadaljevanje mednarodne akcije Evropska noč brez prometnih nesreč.
Cilj projekta je doseči čim več dni brez prometnih nesreč in zmanjšati število pretežno mladih voznikov, ki sedejo za volan pod vplivom alkohola.

December je mesec lučk, sveta in praznikov, ki ga spremljajo novoletni sejmi,  zaključki in praznovanja, katerih pogost spremljevalec je tudi alkohol.

 

V letu 2016 je v prometnih nesrečah umrlo 130 ljudi. V vsaki tretji prometni nesreči s smrtnim izidom pa je bil prisoten tudi alcohol.

Alkohol se v povezavi s cestnim prometom pojavlja zlasti med populacijo v starosti med 18 in 54 leti, najbolj pa izstopa starostna skupina med 24 in 34 leti, v kateri je alkoholiziranost povzročiteljev prometnih nesreč najvišja.

Poleg tega  se največ prometnih nesreč pod vplivom alkohola zgodi ob koncih tedna ob petkih in sobotah in v poznih nočnih in zgodnjih jutranjih urah.

Kaj počnemo?

 

  • Spodbujamo mlade voznike, da ne pijejo alkohola, ko vozijo

Moderatorji nagovorijo voznike obiskovalce in jih spodbujajo k odgovornemu ravnanju v prometu. Vsako skupino mladih spodbujajo, da izbere »odgovornega voznika«, ki se obveže, da tisti dan ne bo pil alkohola oz. da bo trezen, ko bo sedel za volan.

  • Povabimo k sodelovanju pri preizkusu alkoholiziranosti

Preden sodelujoči »odgovorni vozniki« zapustijo prireditev, ga moderatorji pozovejo k prostovoljnemu in brezplačnemu preizkusu alkoholiziranosti.

  • Nagradimo tiste, ki so trezni

V primeru rezultata 0.0 mg alkohola na liter izdihanega zraka, se »odgovornega voznika« pohvali za izpolnjeno obljubo, odgovorno ravnanje in odnos v prometu. Nagradimo ga s promocijskim darilom.

V primeru rezultata več kot 0.0 in manj kot 0,24 mg alkohola na liter izdihanega zraka pri t.i. »mladem vozniku« ali v primeru, da test pokaže opitost, moderator opozori na nevarnosti in zakonska določila ter voznika spodbudi, da ne vozi in naj uporabi drugo prevozno sredstvo (Taxi, javni potniški promet) oziroma prepusti ključe prijatelju, ki ni pil alkohola

Kje bomo?

 

Kraj

Prizorišče

Ljubljana

Center mesta

Kongresni trg

Franci na Balanci

Celje

Glavni trg

Slomškov trg

Maribor

Trg Leona Štuklja

Grajski trg

Trg Svobode

ŠTUK

Novo mesto

Center mesta

Šotor pred Qlandio

Nova Gorica

Bevkov trg

Koper

Center mesta

Kranj

Po mestnih ulicah

Brezje

Moby Dick

Leave a Reply