Vozil pijan, grozil policistu, brez dovoljenja zapustil vozilo
April 26, 2022
Krepko pijani motorist padel, po motor pa je prišel še bolj pijani kolega
May 17, 2022

Vir: Policija.si

Policija poroča:

“Med 4. in 10. majem 2022 smo policisti po vsej državi poostreno preverjali psihofizično stanje voznikov. Šlo je za prvo od treh letošnjih nacionalnih preventivnih akcij za preprečevanje vožnje pod vplivom alkohola, drog in drugih psihoaktivnih snovi.

V tem času smo ob svojem rednem delu, pa tudi z občasnimi poostrenimi nadzori, preverjali, ali vozniki vozijo pod vplivom alkohola, drog in drugih psihoaktivnih snovi. Aktivnosti, povezane z nadzorom psihofizičnega stanja voznikov, so bile evropsko usklajene in jih je koordinirala evropska zveza prometnih policij ROADPOL.

Preizkusili smo 11.252 voznikov, od tega je bilo 209 voznikov pozitivnih do 0,52 mg/l in 122 voznikov nad 0,52 mg/l, pri čemer je zakonsko za običajne voznike kategorije B dovoljena stopnja alkohola do vključno 0,24 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka (oziroma 0,5 promila).

Pridržali smo 12 voznikov in začasno odvzeli 279 vozniških dovoljenj.

S tovrstnimi aktivnostmi želimo predvsem odvrniti voznike od namere, da bi vozili pod vplivom alkohola ali prepovedanih drog in drugih psihoaktivnih snovi. Namen poostrenih nadzorov je ozaveščati ljudi o tem, kako nevarna je vožnja pod vplivom različnih substanc, ki slabijo naše psihofizične sposobnosti, in v čim večji meri preprečiti takšno neodgovorno udeležbo v prometu. Nenazadnje je ena od prioritetnih nalog policije skrbeti, da bi prav vsi prometni udeleženci varno prispeli na svoj cilj.

Video: “Saj nisem še toliko spil … saj zdaj ni ‘policajev’ na cesti … saj je blizu doma …”

Kar vsaka tretja smrtna prometna nesreča se žal še vedno zgodi zaradi vožnje pod vplivom alkohola. Vse voznike zato pozivamo, naj nikar ne sedejo za volan, če so pred tem uživali alkohol ali druge psihoaktivne snovi, oziroma naj si zagotovijo varen prevoz. K varni in odgovorni udeležbi v prometu pozivamo tudi kolesarje in pešce!”

Vir.

______________________________________________________________________________________________________________________________________

Alkohol zavira delovanje osrednjega živčevja, spremeni zaznavanje, doživljanje in vedenje posameznika ter lahko povzroča zasvojenost.
  • Alkohol zavira delovanje vseh človeških funkcij, ki so pomembne za varno udeležbo v cestnem prometu.
  • Povzroča 11-krat večje tveganje za prometno nesrečo in 4-krat večje tveganje za smrtno poškodbo v primerjavi z ne-alkoholiziranimi vozniki v enako težkih prometnih nesrečah.
  • Alkohol najprej oslabi sposobnost normalnega miselnega presojanja, spreminja razpoloženje, poveča samozavest in nekritično borbenost.
  • Človek se počuti močnejšega – posledica je vožnja preko svojih zmožnosti in zmožnosti vozila. Pogosto to pomeni izzivanje nevarnosti: prepočasna ali prehitra vožnja, težje obvladovanje ali spreminjanje smeri vožnje, vklapljanje smerokazov, ustavljanje pri zeleni luči, vožnja v rdečo luč.
  • Alkohol zmanjšuje pazljivost in moč presojanja, predvsem hitre ocene situacije in reagiranja, lahko pride do izpada objekta iz vidnega polja ali pa do dvojne slike objekta.

Več o tem, kako zaužitje alkohola vpliva na človeka med vožnjo na spodnji povezavi:

 

 

Comments are closed.