Zavod Varna pot proti legalizaciji konoplje
June 6, 2024
Na OŠ Vič z devetošolci aktivno preoznavali elemnte varne mobilmnosti
June 11, 2024

V okviru akcije Čista nula, čista vest smo nagovrajali skupine mladih, ki so uživali v ležernem vzdušju ob Ljubljanici. V oblki mitov in resnic smo preverili, kako dobro poznajo dejstva o alkoholu in posledicah uživanja te in drugih substanc.

Kadar grem na žur z avtom, lahko pijem alkoholne pijače le do določene ure, nato nadaljujem z brezalkoholno pijačo. Tako se do odhoda z žura streznim in se lahko z avtom varno vrnem domov.

MIT ali RESNICA?

Kaj menite vi?

Mladi so lahko z brezplačnim alkotestom preverili svoje stanje alkoholiziranosti in načrtovali varen odhod domov.

Hvala podpornikom, ki omogočajo izvedbe naših akcij!

Naš nasvet je, da vedno vnaprej načrtujmo povratek domov. Uporabimo javni prevoz, taksi ali prosimo treznega prijatelja, partnerja, starša. Ob konzumaciji alkohola in prepovedanih drog odsvetujemo kakršnokoli aktivno udeležbo v prometu. V sklopu akcije Čista nula, čista vest lahko z našimi moderatorji preverite svoje psihofizično stanje  #cistanulacistavest in poskrbite za varnost sebe in drugih

Obiskovalce bomo ozaveščali o škodljivi rabi alkohola in prepovedanih drog ter zlasti o nezdružljivosti z aktivnim vključevanjem v promet, preverjali alkoholiziranost in apelirali na alkoholizirane voznike, kolesarje, voznike (e-)skirojev naj si poiščejo alternativno obliko prevoza (avtobus, vlak, taksi, trezen prijatelj, starši, itd.). Odgovorni “0,0 vozniki” bodo prejeli praktično nagrado sponzorja Generali.

Naša prizadevanja gredo v želji obvarovati naša zdravje in življenja na slovenskih cesta, saj vemo, da vsak izmed nas šteje. Z akcijami na prireditvah, v gostinskih lokalih in dogajanjih na prostem po Sloveniji želimo ljudi pripraviti do tega, da načrtujejo varen odhod domov z zabave in s tem prispevajo k uresničevanju Vizije NIČ. Vabimo vas, da prispevate tudi vi, z vašim pokrivanjem problematike in napovedjo naših akcij.

Dogajanje lahko spremljate tudi na naši spletni strani ter Facebook strani Zavoda Varna pot.   

Kalkulator alkoholiziranosti

Vsem, ki ne bodo imeli možnost srečati naših moderatorjev in preveriti svojega psihofizičnega stanja, pa priporočamo uporabo spletnega kalkulatorja alkoholiziranosti:KALKULATOR ALKOHOLIZIRANOSTI

Alkohol še naprej morilec na naših cestah

Alkohol ostaja eden izmed glavnih dejavnikov tveganja za nastanek prometne nesreče. Zaradi alkohola se zmanjšujejo naše sposobnosti varnega sodelovanja v prometu, zaznavo, predvidevanja in presoje ter odločanja in končne izvedbe ustreznega ravnanja. Zato se zaradi vpliva alkohola že pri koncentraciji 0,5 promila verjetnost povzročitve prometne nesreče podvoji, pri 1,1 promila alkohola pa 8-krat poveča v primerjavi s treznim voznikom.Več o vplivu alkohola na naše sposobnosti.


O akciji Čista nula, čista vest

Čista nula, čista vest je nadaljevanje mednarodne akcije “Evropska noč brez prometnih nesreč”. Cilj projekta je doseči čim več dni brez prometnih nesreč in zmanjšati število pretežno mladih voznikov, ki sedejo za volan pod vplivom alkohola.

Preko akcij na prireditvah (koncerti, Maturantska parada, Škisova tržnica, Vinska pot, itd.) in v gostinskih lokalih po Sloveniji želimo mlade pripraviti do tega, da načrtujejo varen odhod domov z zabave in se s tem približujejo Viziji NIČ – nič smrtnih žrtev in težko poškodovanih na naših cestah.

Zato mladi – študenti moderatorji, ki sodelujejo v projektu, nagovarjajo voznike in jih spodbujajo k odgovornemu ravnanju v prometu ter jih pozovejo k prostovoljnemu in brezplačnemu preizkusu alkoholiziranosti, ko le ti zapuščajo prireditev. V primeru rezultata 0,0 mg alkohola na liter izdihanega zraka, se »odgovornega voznika« pohvali in nagradi s promocijskim darilom. V primeru rezultata več kot 0,24 mg alkohola na liter izdihanega zraka , moderator voznika opozori na nevarnosti in zakonska določila ter ga spodbudi, da ne vozi in naj uporabi drugo prevozno sredstvo (taxi, javni potniški promet … ) oziroma prepusti ključe prijatelju, ki ni pil alkohola.

Cilj akcije Čista nula, čista vest je spodbujanje primernega odnosa in odgovornosti do alkohola, zlasti med mladimi. Alkohol ostaja eden izmed glavnih dejavnikov tveganja za nastanek prometne nesreče. Zaradi alkohola se zmanjšujejo naše sposobnosti varnega sodelovanja v prometu, zaznava, predvidevanja in presoje ter odločanja in končne izvedbe ustreznega ravnanja. Zato se zaradi vpliva alkohola že pri koncentraciji 0,5 promila verjetnost povzročitve prometne nesreče podvoji, pri 1,1 promila alkohola pa 8-krat poveča v primerjavi s treznim voznikom. Več o vplivu alkohola na naše sposobnosti na voljo na povezavi.

Comments are closed.