Alkoholiziran voznik z avtom obtičal na glavni prometnici v Kranju
October 19, 2020
Pričetek nacionalne preventivne akcije Alkohol
November 6, 2020
V sredo so policisti na Celjskem in Koroškem obravnavali štiri močno pijane voznike. Dvema voznikoma osebnih vozil so v krvi izmerili dobrih 2,40 promilov alkohola, eni voznici nekaj manj kot 1,80 promilov, še enemu vozniku pa dobrih 1,60 promilov alkohola. Vsem se obeta 1.200 evrov kazni in 18 kazenskih točk.

Ugotovljene stopnje alkohola so izjemno visoke, sporočajo iz PU Celje in dodajajo, da to kaže na skrajno neodgovorno vedenje voznikov, ki so si v takšnem psihofizičnem stanju drznili sesti za volan. “Že pri koncentraciji 0,5 promila alkohola se verjetnost povzročitve prometne nesreče podvoji, pri 1,1 promila alkohola pa se v primerjavi s treznim voznikom poveča kar za osemkrat,” sporočajo iz policije. 

2,42 promilov alkohola je v popoldanskih urah napihal voznik v Dobji vasi, ki je povzročil tudi prometno nesrečo, saj je zaradi vožnje s prekratko varnostno razdaljo in pod vplivom alkohola trčil v vozilo, ki se je ustavilo pred njim.

V Žalcu so pridržali voznika, ki mu je alkotest pokazal 2,40 promilov alkohola v krvi. Ker je vozil neregistrirano vozilo, brez vozniškega dovoljenja so mu policisti vozilo zasegli.

Na območju Raven na Koroškem so zaradi vožnje pod vplivom alkohola v večernih urah pridržali voznico osebnega vozila, ki je imela v krvi 1.78 promilov alkohola.

V Lokah pri Mozirju je vozniku osebnega vozila alkotest nekaj pred polnočjo pokazal 1,64 promila alkohola. Tudi ta voznik je vozil brez veljavnega vozniškega dovoljenja, zato so mu policisti zasegli vozilo. Poleg tega je voznik kršil tudi Odlok o začasni omejitvi gibanja, zato so predlog o zaznani kršitvi policisti predali prekrškovnemu organu.

Vsem štirim voznikom so policisti izrekli globo v višini 1.200 evrov in 18 kazenskih točk.

“Treba je doseči miselnost, da vožnja pod vplivom alkohola ni ‘gentelmenski delikt'”

Policisti poudarjajo še, da je uživanje alkohola v Sloveniji žal še vedno prepogosto družbeno sprejemljivo in podarjajo, da je najhuje, ko se alkoholizirani usedejo za volan.“Alkohol izjemno negativno vpliva na človekovo zaznavanje, zato obstaja veliko večja verjetnost, da bomo v prometni nesreči udeleženi, če smo predhodno uživali alkoholne pijače,” opozarjajo.

Z višanjem stopnje alkohola v organizmu se verjetnost za povzročitev prometne močno poveča. “Policisti se bomo tudi v prihodnje trudili ozavestiti ljudi, da vožnja motornega vozila in alkohol ne gresta skupaj,” pravijo in dodajajo, da je v naši družbi potrebno doseči miselnost, da vožnja pod vplivom alkohola ni “gentelmenski delikt”, temveč resno in nadvse odklonsko dejanje, zaradi katerega prepogosto umirajo nedolžni ljudje.

Vir.

Comments are closed.