V središču Maribora pijan kot čep odvzel prednost in povzročil nesrečo
March 20, 2019
V čelnem trčenju umrla voznica, povzročitelj pijan
March 24, 2019

Na podlagi pobude za spremembo zakonodaje na področju alkohola in prepovedanih substanc, ki smo jo naslovili na ministrico za infrastrukturo mag. Alenko Bratušek, smo se predstavniki Zavoda Varna pot udeležili srečanja z ministrico za pravosodje Andrejo Katič.

Načelno podporo našim prizadevanjem pri spremembi zakonodaje na področju alkohola so predhodno že izrazili na Policiji in Vrhovnem državnem tožilstvu, vsebinsko pa nas podpirata Zbornica kliničnih psihologov in Zdravniška zbornica Slovenije.

Na srečanju so predstavniki Zavoda izrazili tudi poglede na Direktivo 2012/29 EU, ki govori o pravicah žrtev kaznivih dejanj, ki smo jo v imenu Evropskega združenja žrtev prometnih nesreč FEVR na evropski ravni sooblikovali in je Slovenija še ni implementirala.

Sestanka so se udeležili:

  • Vesna Pekarović Džakulin, dr. med. spec. družinske medicine, spec. medicine dela, prometa in športa, zdravnica
  • dr. Alenka Sever, spec.klin.psih.
  • Robert Štaba, predsednik Zavoda Varna pot in podpredsednik Evropskega združenja žrtev prometnih nesreč FEVR
  • Anja Žurga, univ.dipl.psih., programska vodja Zavoda Varna pot

Ob zaključku srečanja, ki je potekalo v konstruktivnem vzdušju, je bilo vsem jasno, da bomo v Sloveniji morali za uresničevanje Vizije NIČ veliko postoriti na področju vzgoje in izobraževanja ter ozaveščanju o škodljivi rabi alkohola. Obenem pa se potruditi primere dobrih praks tudi s področja zakonodaje implementirati v slovenski prostor. Konkretno smo se zavezali k iskanju poti medsebojnega sodelovanja Zavoda Varna pot, pravosodja, klinično-psihološke in medicinske stroke ter premagovanju izzivov, s katerimi se srečujemo osebe, ki so nas prometne nesreče najhuje zaznamovale.

Ministrstvo se je zavezalo, da bo preučilo učinkovite zakonodajne ukrepe v sodelovanju z drugimi pristojnimi ministrstvi in civilno družbo.

Kot nosilec Vizije NIČ v Sloveniji smo ministrici in ostalim udeleženim na sestanku pokazali tudi v VIDEO Vizija NIČ.

Leave a Reply