Traktor vozil s kar 3,6 promila alkohola v krvi
November 11, 2019
Direktor koprskega stanovanjskega sklada vozil pijan in ostal brez izpita
November 16, 2019

V petek, 8., soboto, 9. in ponedeljek, 11. novembra, smo v okviru preventivne akcije Čista nula, čista vest, obiskali slovenske kraje ter preverjali, kako odgovorni vozniki so krajani in obiskovalci tamkajšnjih martinovanj. Rezultati so spodbudni …

Rekorder napihal 0,89 mg/l alkohola

Zavod Varna pot je v okviru nacionalne akcije “Slovenija piha 0,0” izvedel aktivnosti projekta Čista nula, čista vest na martinovanjih po Sloveniji. Naši moderatorji so akcijo izvajali po naslednjih prireditvah: Dolenjsko martinovanje, Novo mesto – grad Grm, Ljubljanska Vinska pot, Ljubljana – ulice in trgi Stare Ljubljane, Razhodnja na Čatežu, Čatež pri Trebnjem – vaški trg, Martinovanje na Ptuju, Ptuj – Mestni trg, Martinovanje v Mariboru – Trg Leona Štuklja, Slovenski festival vin, Ljubljana – Cankarjev dom. V četrtek, 14. november, se bomo v skopu jesenske akcije čista nula, čista vest udeležili še Slovenskega Festivala vin v Cankarjevem domu v Ljubljani.

Skupno smo nagovorili več kot 1400 oseb ter z alkotestom preizkusili 250 voznikov. Nagradili smo 130 0,0 voznikov. Dobrih 42 % testiranih voznikov je bilo pod dovoljeno mejo, skoraj 53 % jih je bilo 0,0, le slabih 5 % pa jih je mejo preseglo. Rekorder med vozniki je napihal 0,89 mg/l alkohola, in sicer na Dolenjskem.

Razlike in podobnosti med regijami

V vseh obiskanih krajih, razen v Mariboru, so bili rekorderji v napihani vrednosti moški. Največ oseb nad mejo je bilo v Ljubljani, najmanj pa na Ptuju. Na dolenjskem in v Ljubljani je bilo največ ljudi napihalo še v zakonsko določeni meji. Na tiste, ki so napihali, smo apelirali, da se domov vrnejo z javnim prevozom ali treznim voznikom. Povsod smo naleteli na dober odziv, noben voznik, ki smo ga nagovorili, ni odklonil alkotesta. Prav tako izpostavljamo zelo pozitiven odziv organizatorjev, ki nas zadnja leta sami povabijo na prireditve, saj naša prisotnost dogodku prida ozaveščevalno noto.

Projekt Čista nula, čista vest podpirajo: Ministrstvo za zdravje, Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport – Urad za mladino, Javna agencija za varnost prometa, Mestna občina Ljubljana, Policija, Zavarovalnica Generali, Porsche Slovenija.

Comments are closed.