Vozniku zaradi povzročitve smrtne prometne nesreče spet sedem let in osem mesecev zapora
April 13, 2021
S tremi promili in pol alkohola v krvi vozila po avtocesti
April 14, 2021

Slika je simbolična. (Vir: Canva.com)

Spletni medij 24ur.com poroča (novica spodaj) o voznici, ki je po avtocesti vozila s tremi promili in pol alkohola v krvi. V medijih so opozorila o nevarnosti vožnje pod vplivom alkohola stalno prisotna. Seveda pa je zakonodaja še vedno zelo strpna in tolerantna, še bolj, kar je za EU prostor še toliko bolj nenavadno pa, ko se zgodi prometna nesreča s hudimi posledicami. Zato naši apeli zadnjih let se vedno ostajajo aktualni:

Kakšni so vplivi na voznika pri takšni koncentraciji alkohola lahko preverite na spodnji povezavi:


Po avtocesti vozila s tremi promili in pol alkohola v krvi

Udeleženci v prometu so celjske policiste opozorili na nesigurno vožnjo voznice avtomobila, ki se je peljala po štajerski avtocesti v smeri proti Celju. Policisti so 46-letnico ustavili na območju Celja, kjer je opravila alkotest. Ta je pokazal, da je imela 1,76 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka ali drugače povedano – dobre tri promile in pol alkohola v krvi.

Zaradi močne alkoholiziranosti so voznico s kraja z reševalnim vozilom odpeljali v celjsko bolnišnico. “Voznici smo odvzeli vozniško dovoljenje in podali obdolžilni predlog. Čaka jo 1.200 evrov globe, kar je še najmanj, kar jo je lahko doletelo,” so v poročilu za javnost zapisali celjski policisti in dodali, da bi bile v primeru prometne nesreče posledice dosti hujše, sploh na avtocesti, kjer so hitrosti visoke, gostota prometa pa velika.

Policisti poudarjajo, da raziskave kažejo, da je pri enem promilu alkohola v krvi – voznica je imela dobre tri in pol – bistveno motena reakcija oči na svetlobo ter da je bistveno zožen zorni kot oči, kar pomeni, da se težko prilagajamo svetlobnim spremembam in ne moremo pravočasno dojemati, kaj prihaja z naše leve in desne strani. To je lahko še zlasti usodno v križiščih.

“Za polovico se zmanjša ocenjevanje globine prostora in pozornost, zaradi česar nismo sposobni voziti s primerno razdaljo. Naše reakcije so prepozne in napačne, na določene nevarnosti sploh nismo več sposobni reagirati. Zato pogosto pride do naletov. Prav tako se povečujeta reakcijski čas in čas ustavljanja, možnost udeležbe v prometni  nesreči se pri promilu alkohola poveča za najmanj 25-krat.”

Vir.

Comments are closed.