ČISTA NULA, ČISTA VEST: korak pred vašo usodno odločitvijo
June 16, 2023
“Efektivne in pristne” delavnice na “Šubi”
June 21, 2023
IZBERIMO ŽIVLJENJE IN RECIMO NE ALKOHOLU

Razlogov, zakaj spijem alkohol in vozim je v slovenski širši kulturi 1000 in en. In nemalokrat smo kot ‘mokra družba’ do tega zelo tolerantni. “Ah, zgodi se lahko vsakemu,” je mnogokrat slišati. Ta “ah” pa se zelo razgubi in izzveni, ko je žal prepozno, ko tako kot naš ambasador Andrej pove na preventivno-izobraževalnih delavnicah za mladostnike po osnovnih in srednjih šolah: “Lahko ti uspe enkrat, dvakrat, ampak lahko pa ti bo za vedno žal..”. On ve, da je izguba prijatelja, hude poškodbe in zaznamovanost za celo življenje, previsoka cena in zato svetuje: “Izberimo življenje in recimo NE alkoholu”. (VIDEO)

Pred poletnimi počitnicami se je tako se že drugi vikend zapored ČISTA NULA, ČISTA VEST s svojimi aktivnostmi podala na ulice, ceste, prireditve.

1. vikend 9.-10. 6. 20232. vikend 16.-17. 6. 2023
petek, 9. 6. 2023: mestne ulice Ljubljanepetek, 16. 6. 2023: mestne ulice Ljubljane
sobota: 10. 6. 2023: prireditev Noč na Vrhnikisobota, 17. 6. 2023: dogodek Ljubljanska vinska pot

Naša ekipa #cistanulacistavest je na terenu nagovarjala obiskovalce in preverjala, kako v primeru alkoholiziranosti načrtujejo varen odhod domov. Ozaveščali smo o škodljivi rabi alkohola in prepovedanih drog ter zlasti o nezdružljivosti z aktivnim vključevanjem v promet, preverjali alkoholiziranost in apelirali na alkoholizirane voznike, kolesarje, voznike (e-)skirojev naj si poiščejo alternativno obliko prevoza (avtobus, vlak, taksi, trezen prijatelj, starši, itd.). Odgovorne 0,0 udeležence smo nagradili s praktičnimi nagradami Generali zavarovalnice.

Terensko akcijo na včerajšnjem dogodku Ljubljanska Vinska Pot smo izvedli ob programski podpori podjetja Proevent.

REZULTATI:

Nagovorili smo več kot 1800 aktivnih udeležencev v prometu, 1300 jih  je opravilo tudi preizkus alkoholiziranosti:

0,0 mg/l34%TREZNI UDELEŽENCI
do 0,24 mg/l (0,5 g/kg)20%POD MEJO ZAKONSKE REGULATIVE
od 0.24 do 0.52 mg/l27%NAD MEJO ZAKONSKE REGULATIVE
nad 0.52 mg/l (1.1 g/kg)*19%NAD MEJO ZAKONSKE REGULATIVE (18 KAZENSKIH TOČK)

Izpostavljeni rezultati:

  • Rekorder je napihal 0,98 mg/L (moški, 55 let, Noč na Vrhniki), ki pa je imel zagotovljen varen prevoz domov s prijateljem, ki je bil 0,0 voznik.
  • 0,78 mg/L (ženska, 29 let, Noč na Vrhniki)
  • 0,78 mg/L (moški, 30 let, Noč na Vrhniki)
  • 0,69 mg/L (moški, 55 let, Ljubljanska vinska pot)

Okvirno tretjina nagovorjenih (34%) je bila pod zakonsko mejo 0,24 mg/l, ostali dve tretjini pa nad mejo zakonske regulative. V večini primerov so nam slednji zagotovili, da bodo za povratek domov uporabili javni prevoz, mnogi so načrtovali pot domov peš, druge možnosti pa so bile tudi uporaba taksija.

FOTO IN VIDEO UTRINKI:

Naša prizadevanja gredo v želji obvarovati naša zdravje in življenja na slovenskih cesta, saj vemo, da vsak izmed nas šteje. Z akcijami na prireditvah, v gostinskih lokalih in dogajanjih na prostem po Sloveniji želimo ljudi pripraviti do tega, da načrtujejo varen odhod domov z zabave in s tem prispevajo k uresničevanju Vizije NIČ.

Alkohol še naprej morilec na naših cestah

Alkohol ostaja eden izmed glavnih dejavnikov tveganja za nastanek prometne nesreče. Zaradi alkohola se zmanjšujejo naše sposobnosti varnega sodelovanja v prometu, zaznavo, predvidevanja in presoje ter odločanja in končne izvedbe ustreznega ravnanja. Zato se zaradi vpliva alkohola že pri koncentraciji 0,5 promila verjetnost povzročitve prometne nesreče podvoji, pri 1,1 promila alkohola pa 8-krat poveča v primerjavi s treznim voznikom.

Zaskrbljujoči podatki za leto 2022

  • V letu 2022 se je zaradi alkoholiziranih povzročiteljev pripetilo 1.568 prometnih nesreč oz. 3,5 % več kot v letu 2021. Povečanje beležimo tudi pri številu prometnih nesreč s telesno poškodbo in smrtjo, in sicer za 13,9 %. Skupaj je v prometnih nesrečah, ki jih je povzročil alkoholiziran udeleženec, umrlo 16 udeležencev.
  • Povprečna stopnja alkoholiziranosti je v letu 2022 znašala 1,45 (1,41 v letu 2021) g/kg krvi.

(Vir: Policija)


KJE SMO BILI PRETEKLI TEDEN
O akciji Čista nula, čista vest

Čista nula, čista vest je nadaljevanje mednarodne akcije “Evropska noč brez prometnih nesreč”. Cilj projekta je doseči čim več dni brez prometnih nesreč in zmanjšati število pretežno mladih voznikov, ki sedejo za volan pod vplivom alkohola.

Preko akcij na prireditvah (koncerti, Maturantska parada, Škisova tržnica, Vinska pot, itd.) in v gostinskih lokalih po Sloveniji želimo mlade pripraviti do tega, da načrtujejo varen odhod domov z zabave in se s tem približujejo Viziji NIČ – nič smrtnih žrtev in težko poškodovanih na naših cestah.

Zato mladi – študenti moderatorji, ki sodelujejo v projektu, nagovarjajo voznike in jih spodbujajo k odgovornemu ravnanju v prometu ter jih pozovejo k prostovoljnemu in brezplačnemu preizkusu alkoholiziranosti, ko le ti zapuščajo prireditev. V primeru rezultata 0,0 mg alkohola na liter izdihanega zraka, se »odgovornega voznika« pohvali in nagradi s promocijskim darilom. V primeru rezultata več kot 0,24 mg alkohola na liter izdihanega zraka , moderator voznika opozori na nevarnosti in zakonska določila ter ga spodbudi, da ne vozi in naj uporabi drugo prevozno sredstvo (taxi, javni potniški promet … ) oziroma prepusti ključe prijatelju, ki ni pil alkohola.

Cilj akcije Čista nula, čista vest je spodbujanje primernega odnosa in odgovornosti do alkohola, zlasti med mladimi. Alkohol ostaja eden izmed glavnih dejavnikov tveganja za nastanek prometne nesreče. Zaradi alkohola se zmanjšujejo naše sposobnosti varnega sodelovanja v prometu, zaznava, predvidevanja in presoje ter odločanja in končne izvedbe ustreznega ravnanja. Zato se zaradi vpliva alkohola že pri koncentraciji 0,5 promila verjetnost povzročitve prometne nesreče podvoji, pri 1,1 promila alkohola pa 8-krat poveča v primerjavi s treznim voznikom. Več o vplivu alkohola na naše sposobnosti na voljo na povezavi.

Comments are closed.