Primeri kot je ta, so le odraz in realna slika družbe v kateri živimo
December 9, 2021
Priporočamo 0,0 v krvi za varno na cestah, za varno zdravje in življenje pa priporočamo Dneve cepljenja
December 15, 2021

V sklopu tretje nacionalne preventivne akcije za preprečevanje vožnje pod vplivom alkohola, drog in drugih psihoaktivnih snovi v prometu, ki jo koordinira Agencija za varnost prometa v sodelovanju s Policijo in nevladnimi organizacijami, in bo potekala do 12. decembra 2021, smo ta vikend izvedli prvo terensko preventivno akcijo Čista nula, čista vest.

V petek in soboto 10. ter 11. decembra, smo v večernih urah mladi moderatorji Zavoda Varna pot, na terenu izvedli tradicionalno preventivno akcijo Čista nula, čista vest. V petek smo bili prisotni v središču Kopra, v soboto pa smo se nahajali v središču Ljubljane. Po mestnih ulicah v bližini gostinskih lokalov smo nagovarjali vse aktivne udeležence v prometu in spodbujali k odgovornemu ravnanju v prometu ter ponudili brezplačni preizkus alkoholiziranosti. Trezne smo nagradili s praktičnimi nagradami Generali zavarovalnice, pri drugih, kjer pa smo zaznali prisotnost alkohola pa svetovali, da se domov odpravijo s treznim prijateljem, domačimi, taksijem ali drugim javnim prevozom.

REZULTATI:

Nagovorili smo: več kot 600 aktivnih udeležencev v prometu. Preizkus alkoholiziranosti je opravilo 411 oseb.

0,0 mg/l 70% TREZNI UDELEŽENCI
do 0,24 mg/l (0,5 g/kg) 21% POD MEJO ZAKONSKE REGULATIVE
od 0,24 do 0,52 mg/l 11% NAD MEJO ZAKONSKE REGULATIVE
nad 0,52 mg/l (1,1 g/kg) 0% NAD MEJO ZAKONSKE REGULATIVE (18 KAZENSKIH TOČK)

Vsi, ki so napihali nad dovoljeno mejo, so nam obljubili, da bodo poiskali alternativni prevoz – prijatelja, javni premov oz. taksi. Mi pa smo vsem ostalim svetovali, naj vedno pred odhodom na druženje, kjer se uživa alkohol, svoj povratek domov načrtujejo na varen način.

Med drugim smo nagovorjene spraševali tudi po njihovem mnenju, in sicer kakšna bi po njihove mnenju morala biti dovoljena meja vsebnosti alkohola v krvi? 55% vprašanih se je strinjalo, da bi meja morala biti 0,0 mg/l, 38% vprašanih se strinja z trenutno veljavno mejo 0,24mg/l, 5% bi mejo dvignilo na 0,40 mg/l, 1% pa kar na 0,50 mg/l.

 

VEČ UTRINKOV TUKAJ.

 

Če nam je skupaj uspelo ohranili eno življenje nam že to pomeni spodbudo pri uresničevanju ciljev Vizije NIČ.

Iskrena hvala partnerjem v projektu:

Podporniki ČNČV 2020 bez logotipa

Alkohol ostaja eden izmed glavnih dejavnikov tveganja za nastanek prometne nesreče. Zaradi alkohola se zmanjšujejo naše sposobnosti varnega sodelovanja v prometu, zaznava, predvidevanja in presoje ter odločanja in končne izvedbe ustreznega ravnanja. Zato se zaradi vpliva alkohola že pri koncentraciji 0,5 promila verjetnost povzročitve prometne nesreče podvoji, pri 1,1 promila alkohola pa 8-krat poveča v primerjavi s treznim voznikom.

Podatki za leto 2021 izkazujejo, da vsako dvanajsto prometno nesrečo in vsako tretjo prometno nesrečo s smrtnim izidom povzročijo alkoholizirani udeleženci v prometu.

»Zaradi alkoholiziranih povzročiteljev je letos do 27. novembra zabeleženih 1.277 prometnih nesreč oz. 1 % več kot v lanskem primerjalnem obdobju. Število prometnih nesreč s telesno poškodbo in smrtjo znaša 525. V prometnih nesrečah, ki jih je povzročil alkoholiziran udeleženec, je do konca novembra umrlo 33 (26) udeležencev oz. kar 27 % več kot v enakem obdobju lani. Hudo telesno poškodovanih je bilo 96 udeležencev (-17 %), lažje telesno poškodovanih pa je bilo 535 udeležencev (+21 %).« (Vir: AVP)

Comments are closed.