V kronikah prednjačijo alkoholizirani vozniki
April 26, 2021
45-letna voznica napihala kar 4,7 promila
May 3, 2021

Slovenija velja za mokro družbo. Tako vsaj pravijo ljudje, žal pa to potrjujejo tudi statistična poročila NIJZ, različnih ministrstev, ki se ukvarjajo s področjem alkohola in drugih substanc, ki vplivajo na kvaliteto zdravja in življenja. To, sicer družbeno izredno sprejemljivo stališče mokre družbe pa za seboj pušča izjemno tragiko na osebni ravni, v družinah in celotni družbi. V Zavodu Varna pot se srečujemo le z enim delčkom problematike in to je na področju varnosti cestnega prometa.

Alkohol je posredno ali neposredno krivec za 37% odstotkov najhujših posledic prometnih nesreč.

Zato podpiramo kampanjo “Z alkohola nula živim zdravo do fula” projekta SOPA Nacionalnega inštituta za javno zdravje – NIJZ.

O projektu SOPA – Skupaj za odgovoren odnos do pitja alkohola: Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje že peto leto izvajajo projekt SOPA – Skupaj za odgovoren odnos do pitja alkohola, s katerim povezujejo zdravstveni in socialni sektor ter nevladne organizacije v skupnem naslavljanju alkoholne problematike in čezmernega pitja v Sloveniji, kjer vsak dan umreta vsaj 2 osebi zaradi razlogov, povezanih izključno s pitjem alkohola. Če prištejemo še žrtve prometnih nesreč, je ta številka še višja. Vir: SOPA


Kako lahko prav vi sodelujete v kampanji lahko preverite tukaj. #nulazdravodofula

Hitro pa lahko testirate svoje znanje in preverite, kako dobro poznate nekatera dejstva o alkoholu ter ugotovite, ali gre za mit ali resnico.

 


Comments are closed.