Ministrstvo za zdravje: Predstavitve programov – JR za varovanje in krepitev zdravja do leta 2022
February 23, 2022
Z neprilagojeno hitrostjo in pod vplivom alkohola povzročil nesrečo na avtocesti
March 7, 2022

Jutri, 2. 3. 2022, se oo 11. uri z novinarsko konferenco pričenja akcija 40 dni brez alkohola, ki bo potekala od 3. marca do 16. aprila 2022, tokrat pod geslom “Smej se!”. Akcijo že vrsto let podpiramo tudi na Zavodu Varna pot.

Soorganizatorji akcije 40 dni brez alkohola bodo predstavili akcijo, problematiko alkohola v Sloveniji, nove statistične podatke in pozitivne osebne zgodbe. Spregovorila bosta tudi ambasadorja akcije Uroš Kuzman in Aleš Novak, stand up komika.

Prisotni bodo tudi predstavniki sodelujočih organizacij in zdravljeni alkoholiki, ki so pripravljeni povedati svoje življenjske zgodbe.

“Smej se” je slogan letošnje akcije Karitasa, 40 dni brez alkohola. “Le kaj se naj smejimo”, me je ogovorila ena izmed naših ambasadork, “ko pa je porast alkohola v najhujših prometnih nesrečah iz 22% dosegel že 37%  v letu 2021.”  “In ti %”, še nadaljuje, “imajo svoj ime, priimek, pa konec koncev  tu ne gre samo  za tiste, ki so umrli in bili hudo telesno poškodovani, posledice so prizadele  tudi njihove sorodnike, prijatelje, kolege. Ne morem in ne znam se dati v kožo alkoholiziranih povzročiteljev, toda zdi se mi, da so oni in njihovi bližnji nedvomno tudi žrtve začaranega in tragičnega davka alkohola. Koliko gorja bo ta alkohol še naredil pri nas”, še zaključi. V očeh ji vidim solze, obup, žalost, jezo. Brez besed, nežno jo objamem in stisnem k sebi. Ni potreben komentar, prepričevanje, le tišina, poslušanje in znak spoštovanja ter ljubezni. To je naše poslanstvo, ki smo mu zvesti že 15 leto. Ni dvoma, da nas je čas pandemije Covid 19, očitno v delu našega vsakdana še bolj stisnil, utesnil in da je del posledic tudi rezultat stiske ljudi. Vendar je to tudi dokaz, da je alkohol, ko prestopi tanko mejo sreče, v naslednjem hipu tragika, zlo, uničevalec odnosov, ljubezni, življenja, torej bolezen današnje družbe. Ne moremo ga ignorirati, se pretvarjati, da ga v našem vsakodnevnem življenju doma, službi, na cesti jutri ne bo. Lahko pa vas nagovarjamo, da sami, skupaj z bližnjimi, prijatelji, znanci, sodelavci podarite sebi, družini, družbi dan, teden ali vseh 40 dni brez alkohola.  Morebiti to postane nekaj lepega, novega, plodnega in če ne poskusimo, ne bomo nikoli vedeli. Zna se zgoditi, da nas nekoč, nekje, nekdo tudi vzame za zgled. Našo ambasadorko primem za roko, ji pogledam v oči in…” veš kaj, tako kot čutimo drug drugega in potrebujemo oporo, prijateljstvo, ljubezen, tako ti, jaz in vsi mi še kako potrebujemo SMEH. Če kdaj, potem se mi zdi, da ga danes.”  Ja, kolegi Karitas, hvala, da smo lahko z vami že od samega začetka in hvala vam za SMEH. Naj tlakuje našo varno pot naprej proti Viziji NIČ.

Robert Štaba, predsednik Zavoda Varna pot

Comments are closed.