ČISTA NULA, ČISTA VEST NA ŠKISOVI TRŽNICI
May 10, 2018
MATURANTSKA PARADA S ČISTO NULO, ČISTO VESTJO
May 18, 2018

Včeraj je potekala največja zabavna prireditev za mlade pri nas, 21. Škisova tržnica. S preventivno akcijo Čista nula, čista vest je sodeloval tudi Zavod Varna pot, ki je s stojnico in mobilnimi patruljami mlade cel dan informirali o nevarnostih vožnje pod vplivom alkohola.

 

Vse, ki so na Škisovo tržnico prišli z avtom ali kolesom, smo povabili k sodelovanju. Če so pri odhodu domov opravili preizkus alkoholiziranosti, ki je pokazal 0,0, so dobili praktično sponzorsko nagrado. Med dnevnimi obiskovalci je bilo 95 % mladih, ki so na prireditveni prostor prišli peš ali z avtobusom, domov pa bodo odšli tudi s taksijem, kar kaže na to, da so odgovorno načrtovali pot na zabavo, na kateri nameravajo tudi kaj popiti. In to nas zelo veseli. Med vozniki je bilo 75 % takšnih, ki so domov odšli z 0,0, 19 % je alkotest pokazal vsebnost alkohola pod dovoljeno mejo, 6 % odstotkov mladih pa je prekoračilo dovoljeno mejo alkohola v krvi in nikakor niso bili primerni za vožnjo. Z argumenti smo jih skušali prepričat, da za domov poiščejo drugo obliko prevoza.

 

Zvečer je bila situacija nekoliko drugačna. Med vozniki je bila dobra polovica takih, ki so domov odšli z 0,0, 15 % je alkotest pokazal manj od dovoljene meje, 9 % na meji, 23 % pa občutno nad mejo dovoljenega. Med slednjimi je največ napihal 23. letnik, ki mu je merilna naprava pokazala 1,04 mg/l alkohola v krvi. Naši moderatorji so ga prijazno opomnili na možne posledice vožnje v alkoholiziranem stanju in mu ponudili odhod domov s taksijem oziroma prijateljem, ki je manj popil.

 

 

Med obiskovalci dnevnega dogajanja Škisove smo opravili tudi kratko anketo, v kateri nas je zanimal odnos mladih do vožnje pod vplivom alkohola,  njihovo mnenje glede dovoljene meje alkohola ter višine kazni. V povprečju so imeli 4 leta vozniški izpit. Med njimi jih je 6 % že imelo hujšo prometno nesrečo, pri kateri je bil v dveh tretjinah primerov vzrok alkohol. 12 % vprašanih je tudi že vozilo pod vplivom alkohola. 17 % med temi so jih med vožnjo pod vplivom alkohola ustavili tudi policisti.

 

Mladi se v precejšni večini zavedajo, da je vožnja pod vplivom alkohola nevarna (92 %), 26 % med njimi pa jih meni, da bi morala biti meja dovoljenega alkohola v krvi nižja od 0.24 mg/l. Le 4 % so mnenja, da bi morala biti meja višja, ostalim (70 %) pa se zdi meja primerna.  38 % se zdijo kazni za vožnjo pod vplivom alkohola prenizke, 12 % previsoke, polovica pa jih ne bi spreminjala.

 

Ko smo jih vprašali, kakšno kazen bi sami dosodili nekomu, ki je povzročil prometno nesrečo pod vplivom alkohola in ob tem nekoga poškodoval/ubil, so bili njihovi odgovori v večini povezani z zaporno kaznijo, odvzemom vozniškega dovoljenja in obvezno psihološko pomočjo/zdravljenjem.

 

Naša akcija je bila med mladimi zelo dobro sprejeta, velika večina med njimi je poročala, da ne vozi ko pije. Mladi se v veliki večini zavedajo, da je vožnja pod vplivom alkohola nevarna, se pa v praksi kaže, da nekateri pod vplivom alkohola na to nevarnost pozabijo in se kljub možnim posledicam vseeno usedejo za volan oziroma na kolo.

 

Škisova tržnica je tako primeren prostor, da jih na te nevarnosti dodatno opomnimo in spodbudimo k bolj odgovornemu vedenju, ne samo v avtomobilu, ampak tudi na kolesu.

 

Leave a Reply