26-letnik iz Moravskih Toplic, ki je pijan povzročil nesrečo, v kateri je umrl 17-letnik, bo zaporno kazen služil ob koncih tedna
June 2, 2022
Poletna Čista nula, čista vest 2022
June 17, 2022

Spletni medij 24ur.com poroča:

“V nedeljo dopoldan se je na dolenjski avtocesti znova zgodil incident, ko je voznik vozil v napačno smer. Na srečo se nevarna vožnja ni zaključila z nesrečo. Policisti so kasneje odkrili voznika osebnega avtomobila z avstrijskimi registrskimi tablicami, pri katerem je test alkoholiziranosti pokazal 0,93 miligrama alkohola na liter izdihanega zraka.

Policiste je v nedeljo dopoldan več klicateljev opozorilo na voznika osebnega avtomobila, ki je na odseku dolenske avtoceste Smednik – Dobruška vas vozil v napačno smer proti Krškemu. Prometni policisti so voznika kasneje odkrili na relaciji Dobruška vas – Kronovo. Ta je s hitrostjo 30 kilometrov na uro vozil proti Novemu mestu.

Za voznikom se je nabirala kolona, na modro luč in sireno policistov pa sprva ni reagiral, so sporočili s PU Novo mesto. V določenem trenutku se je nato voznik odločil, da se bo ustavil in obstal kar na voznem pasu.

Prometni policisti so vidno pijanemu vozniku vozila z avstrijskimi registrskimi tablicami odredili preizkus alkoholiziranosti, ki je pokazal 0,93 miligrama alkohola na liter izdihanega zraka. 61-letnega voznika so pridržali, nato pa privedli v takojšnji postopek na okrajno sodišče v Krškem.

Po Zakonu o pravilih cestnega prometa (ZPrCP) je vožnja v nasprotni smeri na avtocesti prepovedana, globa za takšno dejanje pa je določena v višini najmanj 1200 evrov in z izrekom 18 kazenskih točk, kar pomeni odvzem vozniškega dovoljenja.”

Vir


Alkohol, ki je v pijačah, je etilni alkohol (etanol) in je odgovoren za učinke alkoholnih pijač. Zavira delovanje osrednjega živčevja, spremeni zaznavanje, doživljanje in vedenje posameznika ter lahko povzroča zasvojenost. Alkohol zavira delovanje vseh človeških funkcij, ki so pomembne za varno udeležbo v cestnem prometu, ob čemer je dovolj, da voznik v kritični situaciji odpove.

Več o tem, kako zaužitje alkohola vpliva na človeka med vožnjo na spodnji povezavi:

Comments are closed.