Alkohol – tihi ubijalec slovenskih življenj
April 16, 2020
V nesreči pri Ribnici umrl 50-letni, v Izoli pa 39-letni motorist
April 20, 2020

Znanih je več okoliščin prometne nesreče v okolici Maribora, v kateri je ena oseba umrla, še dve pa sta se lažje telesno poškodovali. Kot so sporočili mariborski policisti, je 32-letni voznik osebnega avtomobila, ki je vozil pod vplivom alkohola, prehiteval kolono treh vozil, pri tem pa čelno trčil v nasproti vozeče vozilo. 56-letnik voznik slednjega je zaradi hudih poškodb na kraju nesreče umrl.

Sinoči ob 19.48 je 32-letni moški z osebnim avtomobilom vozil po glavni cesti iz smeri Kamnice proti Mariboru. Pred naseljem Maribor, kjer vozišče poteka po klancu navzdol, je v desnem preglednem ovinku dohitel kolono treh vozil. Vsa tri vozila je pričel prehitevati, tako da je zapeljal levo preko prekinjene ločilne črte na nasprotno smerno vozišče, kljub temu da je takrat nasproti pravilno vozil 56-letni voznik osebnega avtomobila. Zaradi tega sta vozili čelno trčili s prednjima levima deloma vozil, so sporočili s Policijske uprave (PU) Maribor.

Po trčenju so odpadli deli obeh vozil poškodovali še osebni avtomobil, ki ga je kot prvega v koloni prehitevanih vozil pravilno vozil 58-letni voznik.

V trčenju se je 56-letnik tako hudo poškodoval, da je na kraju nesreče umrl. Povzročitelj prometne nesreče in njegov 38-letni sopotnik sta se v nesreči lažje telesno poškodovala in so ju z reševalnim vozilom prepeljali v Univerzitetni klinični center (UKC) Maribor. 58-letni voznik v prometni nesreči ni bil poškodovan.

Elektronski alkotest je pokazal, da je imel povzročitelj prometne nesreče v organizmu 0,65 mg/l alkohola, zaradi česar so mu odredili strokovni pregled. Še dovoljeno vsebnost alkohola v organizmu (0,21 mg/l) so ugotovili tudi pri 58-letnem vozniku.

Ogled kraja prometne nesreče je v navzočnosti dežurne okrožne državne tožilke vodil dežurni preiskovalni sodnik Okrožnega sodišča v Mariboru.

Policisti bodo povzročitelja prometne nesreče kazensko ovadili pristojnemu tožilstvu.

V letošnjem letu se je na območju PU Maribor zgodilo pet prometnih nesreč IV. kategorije, v katerih je umrlo pet oseb.

“V zadnjih dneh vas vsakodnevno obveščamo o najhujših kršitvah v cestnem prometu – ko gre za kršitve, povezane s hitrostjo, vožnjo neregistriranih vozil ali vožnjo vozil brez vozniškega dovoljenja, predvsem pa o vožnjah pod vplivom alkohola. Kršitve cestno prometnih predpisov se pogosto končajo kot prometne nesreče, posledice teh pa so bile v zadnjih dneh zelo hude. Tudi sinoči,” pa je ob tem sporočil predstavnik za odnose z javnostmi PU Maribor Miran Šadl.

Kot je dejal, so bili policisti zaradi tega v preteklih dneh tako prisiljeni intenzivirati nadzor na tem področju. Žal pa se trend stanja prometne varnosti kljub vsemu slabša. “Še slabše stanje lahko pričakujemo v prihajajočih dneh, ko bodo na ceste prišli še motoristi in še posebej, ko bo odpravljena prepoved gibanja med občinami. Že zdaj morda vsi skupaj opozorimo na to, da je za motoriste zelo pomembna priprava na motoristično sezono, ustrezna psihofizična kondicija, pozabiti pa ne smejo tudi, da ceste morda še niso povsod pripravljene,” opozarja Šadl. Kot še dodaja, cesta ni dirkališče. “Vse opisano nam narekuje, da vse naše aktivnosti usmerjamo v zagotavljanje varne izvedbe cestnega prometa, zato se bodo naše aktivnosti na tem področju le še stopnjevale,” še sklene.

Vir. 

Comments are closed.