Medarodni dogodek o globalni alkoholni politiki
January 19, 2022
Močno pijana 33-letnica izsilila prednost 24-letniku, ta je poškodovan
January 27, 2022

Spletni medij 24ur.com poroča:

“Policisti so v Trebnjem ustavili pijanega voznika in mu za en dan prepovedali vožnjo, a 61-letnik je bil očitno neučakan. Še preden je 24 ur minilo, se je spet – še vedno pijan – pripeljal na policijsko postajo iskat zaseženo vozniško dovoljenje. V drugem poskusu je ostal tudi brez avta. Obravnavali so tudi voznika, ki se je zaletel v klopi, koše za smeti in ograjo, potem pa s poškodovanim avtomobilom odpeljal.

Za policisti PU Novo mesto je pester teden, v katerem so žal spet imeli obilo opravka z alkoholiziranimi vozniki. Med njimi izstopa gospod, ki je pijan prišel po vozniško dovoljenje, potem ko so mu ga odvzeli zaradi alkohola. Policisti mu ga niso vrnili, še več, ob drugem poskusu je ostal tudi brez avtomobila.

61-letnika so policisti v torek ustavili v Trebnjem in ker je kazal zanesljive znake opitosti, je moral pihati, test pa je pokazal 0,42 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka. Policisti so mu izdali plačilni nalog v višini 600 evrov, ki so mu dodali še osem kazenskih točk in kršitelju za 24 ur prepovedali vožnjo, je pojasnil predstavnik PU Novo mesto Robert Perc. A že naslednji dan, še preden se je prepoved vožnje iztekla, so prometni policisti znova naleteli nanj. Pripeljal se je na Policijsko postajo Trebnje, da bi prevzel začasno odvzeto vozniško dovoljenje. “Tudi tokrat so policisti posumili v njegove vozniške sposobnosti in mu odredili preizkus alkoholiziranosti – rezultat je bil 0,40 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka. Kršitelju so tokrat zasegli osebni avtomobil in ponovno uvedli postopek o prekršku,” je sporočil Perc.

Pijan zapeljal v klopi in koše za smeti, nato odpeljal

Pijanega voznika so obravnavali tudi v petek zvečer.  41-letnik se je pri mladinskem centru v Krškem zaletel v klopi, koše za smeti in ograjo, nato pa s poškodovanim vozilom odpeljal. Avto so dobre pol ure po dogodku opazili v Brežicah, alkotest je vozniku pokazal 1,0 mg/l alkohola v izdihanem zraku. Ker gre za tujega državljana, so ga pridržali in naslednji dan zjutraj privedli pred sodnika.

Avto v grmovje, voznik pa peš naprej

V soboto zvečer se je prometna nesreča zgodila v Križevski vasi. “Tam je 40-letni voznik med vožnjo od Črnomlja do Metlike zapeljal s ceste in trčil v betonski jašek. Vozilo je nekaj metrov dvignilo, nato je pristalo v grmovju. Ob prihodu policistov voznika ni bilo več na kraju, našli so ga, kako peš hodi ob cesti proti Metliki. Ker je tožil za bolečinami, so zanj poskrbeli reševalci,” je o še enem dogodku zapisal Perc.

Policisti so posumili, da je moški vozil pod vplivom alkohola, zato so mu odredili preizkus alkoholiziranosti, ki pa ga je odklonil. Odredili so mu strokovni pregled, je dodal. Zaradi več kršitev s področja varnosti cestnega prometa so zanj uvedli postopek o prekršku.

Zasegli več vozil

V petek dopoldne so na mejnem prehodu Metlika ustavili voznika, ki je imel zaradi predhodnih kršitev prepoved vožnje. Ker je vozil brez veljavnega vozniškega dovoljenja, so mu avtomobil zasegli. V noči iz petka na soboto so krški policisti ustavili 37-letnega državljana Bosne in Hercegovine, ki je vozil brez veljavnega vozniškega dovoljenja. Avto so mu zasegli, njega pa pridržali in ga dopoldne privedli na okrajno sodišče. Prometni policisti so v Cerkljah ob Krki v nedeljo dopoldan ustavili 35-letnega voznika osebnega avtomobila, ki je vozil brez veljavnega vozniškega dovoljenja. Avto so mu zasegli, zanj pa uvedli postopek o prekršku.

V nedeljo zvečer so policisti v Krškem obravnavali prometno nesrečo, v kateri je 17-letni voznik zaradi neprilagojene hitrosti trčil v jekleno drsno ograjo ob cesti. V postopku so ugotovili, da sicer ni vozil pod vplivom alkohola, je pa vozil brez veljavnega vozniškega dovoljenja, zato so mu avto zasegli.

Vir.


Alkohol, ki je v pijačah, je etilni alkohol (etanol) in je odgovoren za učinke alkoholnih pijač. Zavira delovanje osrednjega živčevja, spremeni zaznavanje, doživljanje in vedenje posameznika ter lahko povzroča zasvojenost. Alkohol zavira delovanje vseh človeških funkcij, ki so pomembne za varno udeležbo v cestnem prometu, ob čemer je dovolj, da voznik v kritični situaciji odpove.

Več o tem, kako zaužitje alkohola vpliva na človeka med vožnjo na spodnji povezavi:

Comments are closed.