Z 1,3 promila alkohola v krvi trčil v hišo
September 30, 2021
Ne pozabite – alkohol, droge, vožnja – življenjske napake nikoli ne boste mogli zavrteti nazaj
October 29, 2021

Spletni medij 24ur.com poroča:

“V nedeljo je prišlo do več prometnih nesreč. Med drugim je moški brez vozniškega izpita, ki je imel v krvi 1,30 mg/l alkohola, povzročil nesrečo, v kateri se je z avtomobilom prevrnil na streho, v avtomobilu je imel tudi sopotnico. V Mariboru se je medtem huje poškodoval motorist, ki je prehiteval čez neprekinjeno črto.

V nedeljo zvečer so tržiški policisti obravnavali voznika, ki je imel v krvi 1,30 mg/l alkohola. Okoliščine kažejo, da je nesrečo, v kateri se je z avtomobilom prevrnil na streho, povzročil zaradi kombinacije alkohola in prehitre vožnje. V avtomobilu je bila tudi sopotnica, ki so jo s tehničnim posegom rešili gasilci. Za voznika so odredili še strokovni pregled, postopek proti njemu še poteka. Poleg tega voznik nima vozniškega dovoljenja.

“Gre za absurdno vrednost alkohola in na drugi strani nerazumno dejanje potnika, da se sploh želi peljati s takim voznikom,” so sporočili s PU Kranj in dodali, da sta ogrožena oba, običajno potnik celo bolj kot sam voznik. Izkušnje namreč kažejo, da so pri nesrečah posledice za voznika pod vplivom alkohola velikokrat blažje, za potnika pa težje. “Ne pristanite na tako vožnjo, pijani pa si tudi zagotovite drug prevoz,” opozarjajo policisti.

V nedeljo so sicer gorenjski policisti obravnavali še eno prometno nesrečo s telesnimi poškodbami, saj je voznik osebnega avtomobila na območju Tržiča izsilil prednost kolesarju. Skupno je bilo ta vikend osem prometnih nesreč s telesnimi poškodbami. Ranljivejši udeleženci so bili tako udeleženi v šestih nesrečah. V treh nesrečah gre za udeležence na skirojih, v treh pa za udeležence na kolesih.

Huje poškodovan 60-letni motorist

V nedeljo okoli 13. ure je 79-letna ženska z osebnim avtomobilom vozila po regionalni cesti iz smeri Zgornje Polskave proti Mariboru. V trenutku, ko je izven naselja Bukovec zavila levo proti parkirišču tamkajšnjega gostišča, jo je prek neprekinjene črte skušal prehiteti 60-letni voznik motornega kolesa.

Motorist je trčil v sprednji del osebnega avtomobila, pri tem pa ga je odbilo v levo, da je zapeljal na drugo stran vozišča in čez križišče k bencinskemu servisu, tam je zapeljal še čez zelenico z dvignjenimi robniki, nato pa trčil v parkiran avtomobil. Pri tem je padel in se hudo poškodoval, v UKC Maribor so ga prepeljali z reševalnim vozilom.

Policisti so mu zaradi vožnje preko neprekinjene ločilne črte izdali plačilni nalog, voznico osebnega avtomobila pa bodo kazensko ovadili pristojnemu tožilstvu.”

Vir.


Alkohol, ki je v pijačah, je etilni alkohol (etanol) in je odgovoren za učinke alkoholnih pijač. Zavira delovanje osrednjega živčevja, spremeni zaznavanje, doživljanje in vedenje posameznika ter lahko povzroča zasvojenost. Alkohol zavira delovanje vseh človeških funkcij, ki so pomembne za varno udeležbo v cestnem prometu, ob čemer je dovolj, da voznik v kritični situaciji odpove.

Več o tem, kako zaužitje alkohola vpliva na človeka med vožnjo na spodnji povezavi:

Comments are closed.