COVID- 19, cepljenje, alkohol, droge, varna mobilnost – prosim ne sprašujte me več o mnenju, raje ukrepajte!
July 5, 2021
Pijana vijugala po cesti
July 23, 2021

Slika je simbolična (Vir: Canva.si)

29-letni voznik brez veljavnega vozniškega dovoljenja je s hondo pijan divjal po Brežicah, potem pa povzročil prometno nesrečo v Globokem – trčil je v avtomobil voznika, ki je zavijal. Po poročanju 24ur.com je imel v litru izdihanega zraka pa 0,73 miligramov alkohola.

Kako pa dejansko vpliva koncentracija 0,48 (ali več) mg alkohola/liter krvi na vozniške sposobnosti posameznika?

  • zmanjšana sposobnost koncentracije in koordinacije
  • bistveno je motena reakcija oči na svetlobo (težko se prilagajamo hitrim svetlobnim spremembam);
  • bistveno je zoženo vidno polje (ne moremo več pravočasno dojemati kaj prihaja z naše leve in desne strani);
  • zaznavanje in ocenjevanje globine prostora in pozornost se zmanjšata za polovico (na določene nevarnosti sploh ne reagiramo več);
  • reakcijski čas in z njim pot ustavljanja se povečujeta

Preberite več:


Spletni medij 24ur.com poroča:

“29-letni voznik brez veljavnega vozniškega dovoljenja je s hondo pijan divjal po Brežicah, potem pa povzročil prometno nesrečo v Globokem – trčil je v avtomobil voznika, ki je zavijal. Po brežiških ulicah, kjer je hitrost omejena na 30 kilometrov na uro, je povzročitelj vozil kar 100 kilometrov na uro. Z njim je bil mladoletni sopotnik, ki je bil prav tako pod vplivom alkohola. Oba, voznik honde in potnik v vozilu, sta se v nesreči lažje poškodovala.

29-letnik je prometno nesrečo v Globokem povzročil včeraj okoli 20. ure. Policisti Postaje prometne policije Novo mesto so po ogledu ugotovili, da je voznik osebnega avtomobila znamke Honda zaradi neprilagojene hitrosti izgubil oblast nad vozilom in trčil v avtomobil voznika, ki je ob zavijanju desno zmanjšal hitrost. Voznik Honde in potnik v vozilu sta se v nesreči lažje poškodovala, oskrbeli so ju v bolnišnici, so pojasnili na Policijski upravi (PU) Novo mesto.

Po prvih ugotovitvah policije je nesrečo povzročil 29-letni kršitelj, ki nima veljavnega vozniškega dovoljenja, v litru izdihanega zraka pa je imel 0,73 miligramov alkohola. Navedbe, da naj bi v času nesreče vozil njegov mladoletni sopotnik, ki je bil prav tako pod vplivom alkohola in nima vozniškega dovoljenja, pa policisti še preiskujejo, so sporočili s PU Novo mesto.

Nadalje so policisti ugotovili, da je voznik honde pred nesrečo z nevarno vožnjo v Brežicah ogrožal varnost drugih udeležencev v prometu in po mestnih ulicah, kjer je hitrost omejena na 30 kilometrov na uro, vozil okoli 100 kilometrov na uro, so zatrdili na PU Novo mesto

Policisti bodo po zaključeni preiskavi zoper nevarnega voznika na pristojno tožilstvo podali kazensko ovadbo zaradi kaznivega dejanja nevarne vožnje v cestnem prometu, so še dodali na PU Novo mesto.”

Vir.

Comments are closed.