VSAK DRUGI VOZNIK ZA VOLAN RES SEDEL S ČISTO NULO IN ČISTO VESTJO!
March 19, 2018
NEODVZEM VOZNIŠKEGA DOVOLJENJA ŽUPANU POSTOJNE – JAVNO PISMO
March 19, 2018

V Primorskih novicah je danes objavljen članek ( https://www.primorske.si/kronika/postojnskega-zupana-ujeli-krepko-pijanega ), ki nas seznanja, da je policija pred tedni zaustavila postojnskega župana kot voznika osebnega avtomobila in ugotovila, da je vozil pod vplivom alkohola.

 Alkotest naj bi pokazal 0.83 miligrama alkohola. Na Zavod Varna pot smo prejeli številne klice, razmišljanja in odzive, ki nas spodbujajo k osvetlitvi našega javnega stališča.  Tudi prav. Tu ga podajamo:
Slovenske ceste  so po podatkih Policije od leta 2000 do 2017 zahtevale 3.574  življenj. Alkohol je bil prisoten v 1.057 prometnih nesrečah s smrtnimi posledicami. Med hudo telesno poškodovanimi pa ga zasledimo v 3.696 prometnih nesrečah.

Poleg mrtvih in poškodovanih, ki so izgubili življenje ali zdravje, so se v hudi osebni stiski nepričakovano znašli njihovi domači, bližnji, sorodniki, prijatelji, sodelavci in znanci. Ti smo v zadnjih desetih letih zbrani v Zavodu Varna pot.

 In če vprašamo te ljudi, kaj bi želeli sporočiti, spremeniti, dodati, apelirati v povezavi z agresivno vožnjo, vožnjo pod vplivom alkohola in/ali prepovedanih substanc vsem voznikom in drugim udeležencev v prometu – je odgovor jasen slehernemu izmed nas …  Pa vendar ravnamo drugače! Zakaj? Ker smatramo, da se to nam ne more zgoditi!

In se. Še več. Predvsem pri alkoholu ravno iz takšnih primerov vidimo, da se vsa odgovornost, obljube, pozitivna stališča in namere posameznika nemudoma razblinijo v nič. Da je alkohol močnejši od nas samih. In nam tiho šepne: saj sem blizu doma, saj samo nekaj kilometrov, saj me ne bo nihče dobil, saj bom pazil!

 In ko in če nas policisti zaustavijo. Seveda se jeza, užaljenost in skesanost (da ali ne) sprevrže na njih, kajti če njih ne bi bilo, bi mi prišli domov čili, veseli, zdravi in zadovoljni. Tako pa so nas ti varuhi reda presenetili in nam uničili dan.
In res, spoštovani policisti, hvala da ste ga uničili na tak način, kajti tisti, ki ga poznamo mi v Zavodu varna pot je hujši, je bolj boleč, je pretežak! In poleg svoje žalosti in trpljenja se ne moremo več izgovarjati na nikogar. In zato delamo dobro, zato si želimo iz lastnih napak in napak drugih povleči najboljše, preden ni prepozno!

In zato ne sodimo, temveč si želimo, da skupaj spodbudimo ljudi k treznemu, odgovornemu in odraslemu ravnanju! Zato poziv vsem, tudi županu, dobrodošli med nami in pri nas, dobrodošli na naših prireditvah in v naših preventivno izobraževalnih delavnicah po šolah, vrtcih, skupnostih … vabimo vas, da se nam pridružite in svoj življenjski spodrsljaj delite z nami in z našimi vsebinami … Zgodi se slehernemu in samo veliki ljudje se soočijo s svojo odgovornostjo in jo spremenijo v dobro … To je pomembno za vas, vašo družino, vaše krajane, državljane in vse nas, ki so nas posledice prometnih nesreč tako grdo zaznamovale …

 Učinek alkohola na voznika glede na njegovo količino v krvi:

Leave a Reply