S Čisto nulo ponovno sodelujemo v decembrski akciji Slovenija piha 0,0
December 2, 2019
Na cestah zaradi alkohola letos že 31 žrtev, decembra ostrejši nadzor
December 7, 2019

Vsak četrti 15-letnik je bil vsaj dvakrat v življenju pijan, vsak četrti 17-letnik pa alkoholne pijače pije vsaj enkrat na teden. Skrb vzbujajoči podatki o alkoholu med mladostniki so bili tema srečanja SOPA. Projekt, katerega cilj je zmanjšati ali zaustaviti čezmerno pitje alkohola, že kaže prve spodbudne rezultate.

Vsak deseti Slovenec pije čezmerno, vsak drugi pa se je v zadnjem letu visoko tvegano opil – zaskrbljujoči podatki, zaradi katerih je Nacionalni inštitut za javno zdravje skupaj s partnerji vzpostavil projekt za odgovoren odnos do pitja alkohola SOPA, v okviru katerega je sodelovalo več kot 300 strokovnjakov iz zdravstvenega in socialnega sektorja.

Tema letošnjega, že tretjega srečanja SOPA, je bil alkohol pri otrocih in mladostnikih – mednarodna raziskava HBSC je namreč pokazala, da je bil vsak četrti 15-letnik in vsak drugi 17-letnik opit vsaj dvakrat v življenju, vsak sedmi 15-letnik in vsak četrti 17-letnik pa pije alkoholne pijače vsaj enkrat na teden.

“Pitje alkoholnih pijač med mladostniki, starimi 11, 13, 15 in 17 let, sicer narašča s starostjo. O pitju alkohola kadarkoli v življenju poroča vsak sedmi 11-letnik, med 17-letniki pa večina, v obeh mlajših starostnih skupinah so odstotki pomembno višji pri fantih kot dekletih,” je ob tem dejala Maja Roškar z NIJZ. 

Najnovejše raziskave kažejo, da varna meja pitja alkohola ne obstaja in da katero koli pitje alkohola že pomeni določeno stopnjo tveganja in negativne posledice za zdravje ter blagostanje posameznika in širše skupnosti. 

441 ljudi zmanjšalo ali prenehalo s pitjem alkohola 

Projekt SOPA že kaže prve rezultate: od nagovorjenih 27.000 oseb jih je 19.000 privolilo v sodelovanje, 4000 jih je trenutno v obravnavi zaradi čezmernega pitja alkohola, ki ga želijo na SOPA zmanjšati ali ustaviti. “Pri 441 osebah je bila obravnava do sedaj že uspešna, kar predstavlja 82 odstotkov končnega cilja pilota pristopa, ki se izteče novembra 2020. To pomeni, da so ti ljudje spremenili svoje pivske vzorce in zmanjšali pitje alkohola ali pa z njim prenehali,” je v predstavitvi trenutnih in načrtovanih aktivnosti povedala vodja projekta SOPA, Tadeja Hočevar.

Dodala je, da pri uspešno obravnavanih še šest mesecev po zaključku obravnave beležijo zmanjšanje ali prenehanje pitja alkohola.

Projekt SOPA, poleg Evropskega socialnega sklada, podpira tudi ministrstvo za zdravje, generalna direktorica Direktorata za javno zdravje Mojca Gobec pa je ob predstavitvi rezultatov s terena izpostavila, da “tvegana in škodljiva raba alkohola in še posebej odvisnost od alkohola pomembno zaznamuje življenje naših družin. Vpliva na duševno zdravje posameznika, še posebej v otroštvu. Zato je tema današnjega posveta, alkohol pri otrocih in mladostnikih, nadvse pomembna.” 

Medtem je direktorica Nacionalnega inštituta za javno zdravje Nina Pirnat izpostavila, da je v Sloveniji odnos družbe do alkohola preveč strpen. Pri osveščanju o škodljivosti čezmernega pitja alkohola je poudarila pomen množičnih medijev ter opisala situacijo, ko lahko preko njih dobimo novice z dogodkov ob prazniku vina ali beremo nasvete vinskih kraljic o alkoholu kot zdravilu, hkrati pa lahko v istih medijih spremljamo novice o katastrofalnih prometnih nesrečah, ki so posledica alkohola, o čezmernem pitju mladih, družinskem nasilju zaradi alkohola, samomorih. In izpostavlja, da smo za to, da je alkohol splošno sprejet, odgovorni vsi: “posameznik, družina, družba in država”


Vir.

Comments are closed.