ODZIV ZAVODA VARNA POT NA VOŽNJO POD VPLIVOM ALKOHOLA ŽUPANA POSTOJNE
March 19, 2018
ZAČELA SE JE AKCIJA 40 DNI BREZ ALKOHOLA, POD NASLOVOM »MLAD, VESEL IN POGUMEN – BREZ ALKOHOLA«
March 19, 2018

Mnoge žrtve prometnih nesreč, so se za boljši jutri v Sloveniji, za učenje na življenjskih in predragih napakah, javno izpostavile. Ob takšnih neodgovornostih in odločitvah pravosodnega sistema se nam zdi, da zaman!

                   

V razmislek županu, sodnici, odgovornim za varnost cest v Sloveniji ter vsem tistim državljanom, ki jim ni vseeno kdo in kako se vozi po naših cestah.

 

V Sloveniji je od leta 2000 do danes alkohol, kot dejavnik tveganja v cestnem prometu, odvzel 1.057 življenj, za vedno je bilo huje poškodovanih 3.696 oseb (Vir: Policija), skupaj 4.753 oseb. Mnenje stroke kliničnih psihologov je, da so tovrstne tragične posledice krepko in za daljši rok zaznamovale najmanj 7 bližnjih oseb, se pravi 33.271 ljudi (več, kot prenekatera slovenska občina in to samo zaradi alkohola!). Vsaka od teh številk ima svoje ime in priimek, osebne, profesionalne življenjske poti. In večini ljudi, ki smo jih žal uspeli spoznati skozi desetletje delovanja Zavoda, (mnogi med njimi so se za boljši jutri in možnost, da se kot družba iz njihovih zgodb kaj naučimo, javno izpostavili), je skupno trpljenje, neizbrisen in dolgotrajen pečat, sesutje življenjske poti in ciljev.  In največja večina od njih bi si želela film življenja zavrteti nazaj. Tako tisti, ki so povzročili nesrečo kot sorodniki, ki so izgubili svoje bližnje. Žal to ni več mogoče.

 

Možno pa je zavedanje in odgovornost, da tovrstni vozniki ne sodijo na ceste, da so zaradi vpliva alkohola z vozilom potencialni uničevalci svojega zdravja, življenja in življenja drugih nedolžnih udeležencev v cestnem prometu! Da s svojim neodgovornim ravnanjem povzročajo tudi milijonsko gospodarsko škodo naši družbi. Za vse nas velja, da je civilizacijski, etičen, zakonski, zdravstveni, socialni in pravni standard urejene EU države, jasen. NE in ničelna tolerance do ravnanj in posledic, ki jih alkohol povzroča na cestah in v širši družbi.

 

Res je, da življenje ni črno-belo in da prinaša številne predvidljive in nepredvidljive situacije, vendar v letu 2018, v času, ko vsaj od leta 2011 svetovne organizacije ZN, WHO, in EU na human, sistemski način spodbujajo države, odgovorne in posameznike, da storijo vse kar je v njihovi moči za zmanjševanje najhujših posledic prometnih nesreč, smo dolžni alkoholu na cestah v takšni količini reči odločni NE.

 

Vožnja župana Postojne, ki so ga policisti zalotili z 0.83 miligrama alkohola oziroma 1.73 promila alkohola, predstavlja po mnenju zdravniške stroke 35-kratno povečanje nevarnosti za povzročitev prometne nesreče.

 

Odgovornost, odločitev in sporočilnost sodbe sodišča, da vozniku ne izreče odvzema vozniškega dovoljenja in z njim povezanih sankcij ponovnega izobraževanja, zdravstvenih in psiholoških pregledov, pomeni za nas veliko zanikanje zdravniške, psihološke stroke ter truda in dela vseh pedagogov, organizacij in staršev, ki poskušamo otroke, mlade in vse nas učiti za boljši jutri. Jutri, ki temelji na vrednotah, stroki, odgovornosti ter pozitivnem vzoru.

 

Včeraj, na Valentinov dan je župan za svoje neodgovorno ravnanje prejel zlagano “darilo” postojnske sodnice (vir: RTVSLO in 24ur).

 

Na dan, ki ga 1.057 umrlih in številni njihovi bližnji ne bodo več praznovali. Ne bodo ga, ker jim je neodgovoren voznik s 35 x večjo možnostjo povzročitve nesreče odvzel najdražjo osebo.

 

Spoštovana sodnica, spoštovani odgovorni za varnost cest, če smatrate, da si ravnanje voznika ne zasluži strožje sankcije, če smatrate, da je odločitev jasen poduk vsem, ki so odgovorni vozniki na slovenskih cestah, če bo odločitev nekaj, kar ne moremo kot primer dobre prakse pokazati otrokom in mladim v šolah ter na strokovnih konferencah EU, nam vsaj pomagajte pri odgovoru, kako bomo skupaj dosegli Vizijo nič, ki jo je slovenski parlament skupaj z večino držav EU potrdil kot svoj cilj za večjo varnost slovenskih cest?

 

Za odgovor se vam iskreno zahvaljujemo in vas podpiramo pri morebitnih spremembah ali dopolnitvah slovenske zakonodaje, ki bi upoštevale tudi strokovna mnenja medicine, psihologije in kanček naših tragičnih izkušenj.

Zavod Varna pot

Leave a Reply