Pijan in brez izpita se je z avtomobilom prevrnil na streho
October 4, 2021
Alkohol – botruje najhujšim posledicam na slovenskih cestah – izberimo boljšo in pravo odločitev
October 31, 2021

Slika je simbolična (Vir: Canva.si)

Spletni medij Siol.NET poroča:

“Novogoriški policisti so zadnje tri konce tedna na cestah na Severnem Primorskem ob rednem delu preverjali tudi psihično stanje voznikov v cestnem prometu, da bi zmanjšali delež povzročiteljev prometnih nesreč pod vplivom alkohola ali mamil. Ugotovili so, da se je prometna varnost poslabšala, saj se je zgodilo več hudih prometnih nesreč.

Policisti so med nadzorom ugotovili, da je bilo več alkoholiziranih povzročiteljev prometnih nesreč. Prav tako je bilo več udeleženih voznikov osebnih avtomobilov, ki so vozili brez veljavnih vozniških dovoljenj, so danes sporočili s Policijske uprave (PU) Nova Gorica.

Vse manj nesreč, a vse več hudih poškodb

Upoštevajoč kriterij posledic prometnih nesreč, predvsem glede smrtnih posledic in hudo telesno poškodovanih v prometnih nesrečah, je varnost cestnega prometa na Severnem Primorskem v primerjavi z enakim lanskim obdobjem na nižji ravni. Letos se je namreč zmanjšalo skupno število obravnavanih prometnih nesreč, saj so od začetka leta do vključno 27. oktobra na območju PU Nova Gorica obravnavali skupno 588 prometnih nesreč, kar je 13,7 odstotka manj kot v enakem obdobju lani.

V prometnih nesrečah je letos na cestah na Severnem Primorskem umrlo osem ljudi, lani tri osebe, število hudo telesno poškodovanih je poraslo z lanskih 34 na 50, število lažje poškodovanih pa je upadlo z lanskih 198 na 175.”

Vir.


Alkohol, droge, vožnja – življenjske napake nikoli ne boste mogli zavrteti nazaj

Zato živite s pravimi in treznimi odločitvami za volanom naprej. To je nasvet, ki ima svojo težo iz naših življenjskih zgodb… Na spodnjem videu prisluhnite nasvetu našega ambasadorja Andreja, ki je bil v mladosti žrtev hude prometne nesreče, ki je bila posledica popivanja.


Alkohol, ki je v pijačah, je etilni alkohol (etanol) in je odgovoren za učinke alkoholnih pijač. Zavira delovanje osrednjega živčevja, spremeni zaznavanje, doživljanje in vedenje posameznika ter lahko povzroča zasvojenost. Alkohol zavira delovanje vseh človeških funkcij, ki so pomembne za varno udeležbo v cestnem prometu, ob čemer je dovolj, da voznik v kritični situaciji odpove.

Več o tem, kako zaužitje alkohola vpliva na človeka med vožnjo na spodnji povezavi:

Comments are closed.