Nesreče pod vplivom alkohola
August 17, 2022
Pred šolo odložila otroka in pijana nadaljevala z vožnjo
September 23, 2022

Spletni medij 24ur.com:

“Policisti državne Specializirane enote za nadzor prometa so na gorenjski avtocesti obravnavali voznika, ki je v gostem prometu vozil prehitro, bil pa je tudi pod vplivom alkohola in drog.

Kot so sporočili s PU Kranj, je voznik na odseku, kjer je hitrost omejena na 130 km/h, vozil s hitrostjo 184 km/h. Preizkus alkoholiziranosti je nato pokazal rezultat 0,51mg/l, policisti pa zaznali tudi znake vpliva prepovedanih drog. Zato so mu odredili še hitri test na droge, ki je pokazal prisotnost kokaina. 

Voznik je strokovni pregled odklonil. Policisti so ga izločili iz prometa: “Predvidevamo, da je dogodek, na katerega se mu je mudilo, konkretno zamudil.  Z vožnjo je včeraj zaključil.”

Policisti so še dodali, da bodo zanj predlagali tudi odvzem vozniškega dovoljenja.

Omenjeni voznik sicer ni bil edini, ki je včeraj za volan sedel ne povsem trezen. “Opozarjamo, da je stanje prometne varnosti slabo. Samo na gorenjskem je letos umrlo že 14 udeležencev, lani osem, in tak odnos do varnosti bo stanje le še poslabšal,” opozarjajo policisti.”

Vir.


Alkohol, ki je v pijačah, je etilni alkohol (etanol) in je odgovoren za učinke alkoholnih pijač. Zavira delovanje osrednjega živčevja, spremeni zaznavanje, doživljanje in vedenje posameznika ter lahko povzroča zasvojenost. Alkohol zavira delovanje vseh človeških funkcij, ki so pomembne za varno udeležbo v cestnem prometu, ob čemer je dovolj, da voznik v kritični situaciji odpove.

Več o tem, kako zaužitje alkohola vpliva na človeka med vožnjo na spodnji povezavi:

Comments are closed.