Alkoholiziran voznik s potnikom kar v prtljažniku trčil v drevo
April 4, 2021
Vozniku zaradi povzročitve smrtne prometne nesreče spet sedem let in osem mesecev zapora
April 13, 2021

Solidarnost z vsemi, ki trpijo zaradi alkohola na naših cestah, pri zdravju in v družinah je z odpovedjo alkohola v času akcije izrazilo tisoče Slovencev. To je spodbuden podatek, saj vemo, da je v letu 2020 poraba alkohola porastla in smo na pragu velike krize na področju alkoholizma.

Ob koncu akcije 40 dni brez alkohola so organizatorji akcije ob podpori NIJZ organizirali zaključni dogodek, na katerem so sodelujoči izmenjali informacije o oblikah pomoči ob težavah z alkoholom. Dogodek ‘Mreža organizacij za pomoč pri alkoholu se predstavlja’, se je odvil v torek, 30. 3. 2021, od 9.30 do 11.00 na Zoom srečanju.

Na strokovnem srečanju je komunikologinja in magistra psihologije mag. Tadeja Hočevar, ki je tudi vodja projekta SOPA – Skupaj za odgovoren odnos do pitja alkohola na NIJZ, predstavila izkušnje in dosedanje dosežke projekta. Diplomirana medicinska sestra Tatjana Lekšan iz ZD Ljubljana je opisala primer dobre prakse in kako je konkretno potekala pomoč po zdravstvenih domovih v okviru pristopa SOPA. Partnerka zdravljenega alkoholika je predstavila svoj vidik in mnenje, kako lahko svojci postopajo, da se alkoholik prej in lažje odloči, da poišče pomoč.

Nevladne organizacije, ki v Sloveniji nudijo pomoč tistim, ki imajo težave zaradi alkohola (zasvojeni, svojci, otroci), so v kratkih predstavitvah in izmenjavi mnenj predstavile mrežo, ki jo nevladne organizacije držijo v slovenskem prostoru.

Pri tem smo sodelovali tudi na Zavodu Varna pot, predstavitev pa si lahko ogledate na spodnji povezavi:



Napoved konca akcije si preberite na spodnji povezavi

Comments are closed.