Čista nula, čista vest na martinovanjih
November 7, 2018
Pijan 19-letnik trčil v betonski zid, dva sopotnika huje poškodovana
November 11, 2018

Foto: Robert Balen

Ob Martinovem, prazniku vina, smo na Zavodu Varna pot ponovno izvedli terensko akcijo Čista nula, čista vest na martinovanjih po Sloveniji. Zavod Varna pot tovrstne akcije izvaja že od leta 2009. V petek, 9. novembra smo obiskali Dolenjsko martinovanje v Novem mestu, v soboto, 10. novembra pa so bili naši moderatorji na štirih lokacijah: na Ljubljanski Vinski poti, Martinovanju Ptuj, Razhodnja, dogodek na cilju Levstikove poti od Litije do Čateža in na Vinski poti v Rovih pod starim Kranjem.

Skupno je 10 moderatorjev nagovorilo 8.500 oseb, da bi preverili stopnjo alkoholiziranosti. V primeru rezultata več kot 0,24 mg alkohola na liter izdihanega zraka smo voznika prosili, da si skupaj z nami poišče alternativno in varno obliko prevoza domov, odgovorni vozniki, ki niso napihali več kot je zakonsko dovoljena meja, pa so prejeli praktično nagrado. Na vseh lokacijah smo opravili 1360 preizkusov alkoholiziranosti med obiskovalci, ki so se opredelili kot vozniki oziroma aktivni udeleženci v prometu. Najvišjo stopnjo prisotnosti alkohola smo izmerili na Ptuju in sicer 0,71 mg/l. Povprečje med tistimi, ki so napihali nad mejo je bilo 0,42 mg/l. Tokrat so bili med vozniki večinoma starejši, nad 30 let.

Še nekaj statistike s terena:

Številni obiskovalci so se do akcije opredelili izredno pozitivno, kot zanimivost pa naj izpostavimo, da so se naše točke pojavile kot informacijski kotiček, kjer so številni, ki so pregloboko pogledali v kozarec, prišli povedat, da gredo domov s taksijem, da so prišli in bodo odšli z organiziranim prevozom ali, da imajo »treznega prijatelja voznika«, kar je bil tudi namen akcije. Veseli nas, da se mnogi ljudje zavedajo, da smo prav vsi soodgovorni za uresničevanje Vizije Nič. Z optimizmom pričakujemo še zadnjo prireditev v sklopu jesenske akcije Čista nula, čista vest, ko se bomo naslednji teden, v petek, 16. novembra, udeležili Slovenskega festivala vin v Cankarjevem domu v Ljubljani.

Iskreno se zahvaljujemo organizatorjem za povabilo in sprejem ter našim podpornikom, ki nam omogočajo izvajanje:
Generali ZavarovalnicaPorsche SlovenijaMinistrstvo za zdravjeMinistrstvo za izobraževanje, znanost in šport (Urad za mladino)Agencija za varnost prometaSlovenska policija.

 

Foto utrinki

Foto: Robert Balen

Foto: Robert Balen

Foto: Robert Balen

Foto: Robert Balen

Foto: Robert Balen


Foto: Robert Balen

Foto: Robert Balen

Foto: Robert Balen

Foto: Robert Balen

 

Leave a Reply