Poleg včerajšnje nesreče v bližini Tržiča s smrtnim izidom, o kateri smo poročali zjutraj, so jih tako zabeležili še več manj tragičnih, a vseeno nepotrebnih. V soboto sta jo tako na Jesenicah le z lažjimi poškodbami zaradi trka odnesla voznik in voznica, a bi se morda nevšečnostim izognila, če ne bi bila povzročiteljica pod vplivom alkohola. V krvi so ji namerili 0,38 mg/l. Laže se je včeraj pri padcu v bližini Kranja poškodoval kolesar, ki so mu namerili 0,83 mg alkohola na liter krvi.

O podobnih nesrečah so pretekli vikend policisti poročali tudi z okolice Bleda ter Škofje loke, med rekorderje pa sodi motorist, ki so mu 1,12 mg alkohola na liter krvi izmerili po tem, ko se je ponesrečil na avtocesti med  Torovim  in Vodicami. Pihati je moral tudi prijatelj, ki  je vinjen prišel po motorno kolo, odšel pa z rezultatom testa 1,16 mg/l.

Policisti ob seriji podobnih nesreč pozivajo, naj namesto kozarca »vzamejo  v roke« sebe, in še posebej ob prihajajočih vročih dneh poskrbijo za hladno kri in trezno glavo.”

Vir.


Alkohol, ki je v pijačah, je etilni alkohol (etanol) in je odgovoren za učinke alkoholnih pijač. Zavira delovanje osrednjega živčevja, spremeni zaznavanje, doživljanje in vedenje posameznika ter lahko povzroča zasvojenost. Alkohol zavira delovanje vseh človeških funkcij, ki so pomembne za varno udeležbo v cestnem prometu, ob čemer je dovolj, da voznik v kritični situaciji odpove.

Več o tem, kako zaužitje alkohola vpliva na človeka med vožnjo na spodnji povezavi: