Nov program Bodi TI s strani učencev sprejet z odliko
December 19, 2022
Čista nula, čista vest na terenu v oddaji Panorama
December 21, 2022

Slika je simbolična. (Vir: Canva.com)

Spletni medij 24ur.com poroča:

“Krški policisti so med kontrolo prometa želeli ustaviti voznika, ki pa njihovih znakov ni upošteval, ampak je pospešil in odpeljal naprej, nato pa ustavil na dvorišču stanovanjske hiše. Odklonil je preizkus alkoholiziranosti, policisti pa so ugotovili, da je vozil brez veljavnega vozniškega dovoljenja, zato je ostal brez avtomobila.

December je mesec veselja in praznovanj, kar številni izkoristijo tudi za sprostitev ob kozarčku ali dveh. Policisti ob tem opozarjajo, da pijani nikoli ne sedemo za volan, a žal mnogi njihovega opozorila ne upoštevajo. 

Konec tedna je bil tako za policiste na jugovzhodu države kar deloven, saj so imeli opravka s številnimi posamezniki, ki so pregloboko pogledali v kozarec, nato pa sedli za volan. Krški policisti so med kontrolo prometa v petek ustavljali voznika, ki znakov policistov ni upošteval in je s pospešeno hitrostjo nadaljeval z vožnjo, nato pa ustavil na dvorišču stanovanjske hiše. Policisti so mu zaradi očitnih znakov alkoholiziranosti odredili preizkus, ki pa ga je odklonil. Policisti so ugotovili tudi, da voznik nima veljavnega vozniškega dovoljenja, zato so mu zasegli avtomobil, zaradi kršitev pa so na sodišče naslovili obdolžilni predlog.

Zaradi vožnje preblizu desnemu robu vozišča je v petek dopoldan pri Poljanah pri Žužemberku 33-letni voznik izgubil nadzor nad vozilom in zapeljal s ceste. Ko so na kraj nesreče prispeli policisti, je kršitelj spal v avtomobilu, zato so mu odredili preizkus, v litru izdihanega zraka pa je imel 0,68 miligramov alkohola. Voznika so policisti odpeljali v prostore za pridržanje, mu odvzeli vozniško dovoljenje, zaradi kršitev so mu izdali plačilni nalog in na sodišče naslovili obdolžilni predlog.

V noči na petek pa je 56-letna voznica v naselju Vočje povzročila prometno nesrečo, ko je vozila preblizu desnemu robu vozišča in izgubila nadzor nad vozilom. Pri tem je zapeljala s ceste in z vozilom obtičala v jarku. V litru izdihanega zraka je imela voznica 1,03 miligrama alkohola, zato so ji odvzeli vozniško dovoljenje, ji prepovedali nadaljnjo vožnjo in o kršitvi z obdolžilnim predlogom seznanili sodišče.

Krški policisti so v četrtek pozno popoldan v Brestanici med kontrolo prometa zaradi nezanesljive vožnje ustavili 57-letnega voznika in mu odredili preizkus, ki je v litru izdihanega zraka pokazal 0,61 miligrama alkohola. Vozniku so odvzeli vozniško dovoljenje in mu prepovedali vožnjo.

Trebanjski policisti pa so v noči na petek zaradi suma vožnje pod vplivom alkohola v Veliki Strmici odredili preizkus 34-letnemu vozniku, ki je imel v litru izdihanega zraka 1,02 miligrama alkohola. Odvzeli so mu vozniško dovoljenje in mu prepovedali nadaljnjo vožnjo. Policisti so ugotovili tudi, da je pred tem pretepel svojo partnerko, tako nadaljujejo z ugotavljanjem vseh okoliščin, nasilneža pa bodo po končani preiskavi kazensko ovadili. 

Novomeške policiste pa so v noči na petek obvestili, da na Otočcu voznik z nevarno vožnjo ogroža ostale udeležence in da je večkrat trčil v robnik. Policisti so nevarnega voznika izsledili in ustavili, 29-letniku pa so odredili preizkus, ki je v litru izdihanega zraka pokazal 0,92 miligrama alkohola. Kršitelju so policisti odvzeli vozniško dovoljenje in mu prepovedali nadaljnjo vožnjo. 

Tudi v Novem mestu so policisti zaradi nezanesljive vožnje ustavili voznika, med postopkom pa so ugotovili, da ima 47-letnik v litru izdihanega zraka 0,67 miligramov alkohola. Ostal je brez vozniškega dovoljenja, policisti pa so ga odpeljali v prostore za pridržanje.

S PU Novo mesto so še sporočili, da so jih v petek občani obvestili o nevarni vožnji voznika, ki naj bi vozil nezanesljivo in ogrožal ostale udeležence v prometu. 37-letnika so policisti izsledili in ustavili, ker je imel v litru izdihanega zraka 0,91 miligramov alkohola, so mu odvzeli vozniško dovoljenje in mu prepovedali nadaljnjo vožnjo.”

Vir.


Andrej je bil v mladosti žrtev hude prometne nesreče, ki je bila posledica popivanja. V tej nesreči se je sam močno poškodoval in izgubil je tudi prijatelja. Še danes se sooča s temi posledicami in izgubo. Andrej s svojo zgodbo danes pomaga drugim in tako rešuje življenja.
Kadar smo na cesti, ne pijemo alkohola ali uživamo drugih opojnih substanc. To je najmanj, kar lahko naredimo. Skupaj recimo NE alkoholu.

Kako zaužitje alkohola vpliva na človeka med vožnjo?

  • Alkohol zavira delovanje vseh človeških funkcij, ki so pomembne za varno udeležbo v cestnem prometu.
  • Povzroča 11-krat večje tveganje za prometno nesrečo in 4-krat večje tveganje za smrtno poškodbo v primerjavi z ne-alkoholiziranimi vozniki v enako težkih prometnih nesrečah.
  • Alkohol najprej oslabi sposobnost normalnega miselnega presojanja, spreminja razpoloženje, poveča samozavest in nekritično borbenost.
  • Človek se počuti močnejšega – posledica je vožnja preko svojih zmožnosti in zmožnosti vozila.
  • Pogosto to pomeni izzivanje nevarnosti: prepočasna ali prehitra vožnja, težje obvladovanje ali spreminjanje smeri vožnje, vklapljanje smerokazov, ustavljanje pri zeleni luči, vožnja v rdečo luč.
  • Alkohol zmanjšuje pazljivost in moč presojanja, predvsem hitre ocene situacije in reagiranja, lahko pride do izpada objekta iz vidnega polja ali pa do dvojne slike objekta.

Več na povezavi:

Comments are closed.