PRVI DAN AKCIJE ČISTA NULA, ČISTA VEST JE ZA NAMI
June 23, 2018
NIČELNA TOLERANCA DO VINJENIH VOZNIKOV V ZDA – ARETIRAN ZNAN IGRALEC RADE ŠERBEDŽIJA
July 3, 2018

dav

Za nami je dvodnevna preventivna akcija Čista nula, čista vest, v kateri so naši moderatorji obiskali Ljubljano, Mursko Soboto, Kranj, Velenje, Šmartno ob Paki, Blagovico, Dolsko, Radovljico, Medno, Mokronog in Dolsko.

 

Mobilne patrulje, ki jih je omogočil Porsche Slovenija, so obiskale prireditve  in mesta, kjer se mladi radi zbirajo in zabavajo. Med njimi so bili mnogi, ki so se pripeljali z vozilom, motorjem in kolesom in te smo vljudno povabili k sodelovanju. V dveh dneh smo tako nagovorili več kot 1.800 ljudi in 0,0 voznikom razdelili preko 500 nagrad Zavarovalnice Generali.

 

V obeh dneh je bilo med vsemi vozniki 56,6 % takih, ki so ob odhodu domov opravili preizkus alkoholiziranosti in jim je alkotest pokazal 0,0. 29,5 % jih je napihalo manj od dovoljene meje 0,24 mg/l alkohola, povprečno je bilo to 0,10 mg/l alkohola. 13,3 % odstotka sodelujočih voznikov pa je napihalo na meji ali več od dovoljenega, v povprečju pa 0,37 mg/l alkohola.

 

Tako organizatorji kot obiskovalci prireditev so akcijo zelo dobro sprejeli. Velika večina se jih strinja s tem, da je vožnja pod vplivom alkohola lahko nevarna, a kljub temu jih je nekaj manj kot polovica vseeno sedla za volan z alkoholom v krvi.

 

V prihodnje se bomo še naprej trudili, da bo % voznikov, ki sedejo v avto s čisto nulo in čisto vestjo še večji. Projekt SOPA namreč kaže skrb zbujajoče podatke o porabi alkohola v RS in s tem povezanih posledic, tudi v prometu. Odgovornost vseh nas in osebna zaveza sta še toliko bolj potrebni in smiselni, če želimo kot posamezniki in družba soustvarjati varno mobilnost v našem okolju..

 

 

Akcijo Čista nula, čista vest izvajamo tudi ob podpori Ministrstva za zdravje, Agencije RS za varnost prometa, Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport – Urad za mladino in Policije.

 

 

Več o poteku in utripu akcije najdete na FB strani Zavoda Varna pot.

 

Leave a Reply