Pijan zapeljal v reko, rešil ga je voznik, ki je pripeljal mimo
May 29, 2021
Patrulje čista nula čista vest po Ljubljani opravile 580 preizkusov alkoholiziranosti, danes zvečer nova akcija v Ljubljani in na obali
June 19, 2021

V sklopu prvega dela nacionalne preventivne akcije za preprečevanje vožnje pod vplivom alkohola, drog in drugih psihoaktivnih snovi v prometu, ki bo potekala do 22. junija 2021, bomo izvedli terensko preventivno akcijo Čista nula, čista vest.

V okviru tokratne akcije bodo naši moderatorji preverjali, kako odgovorni so vozniki in drugi aktivni udeleženci v prometu v Ljubljani in na Obali.

Prisotni bomo:

  • med 19. in 24. uro, v središču Ljubljane ter z mobilno patruljo v okolici prireditev (npr. Stožice košarkarska tekma Slovenija:Hrvaška)
  • med 19. in 24. uro, v središču Ljubljane in na Obali (Koper, Izola, Piran, Portorož)

Obiskovalce in mimoidoče bodo ozaveščali o nezdružljivosti alkohola in vožnje, preverjali alkoholiziranost in apelirali na alkoholizirane voznike, naj si poiščejo alternativno obliko prevoza. Odgovorni “0,0 vozniki” bodo prejeli praktično nagrado sponzorja Generali.

Akcija, ki zagovarja filozofijo, »Ko vozim, ne pijem, ko pijem, ne vozim!«,  spodbuja primeren odnos do alkohola in odgovornost zlasti mladih voznikov, da vozijo trezni. Z akcijami na prireditvah, v gostinskih lokalih in dogajanjih na prostem po Sloveniji želimo ljudi pripraviti do tega, da načrtujejo varen odhod domov z zabave in s tem prispevajo k uresničevanju Vizije NIČ. Vabimo vas, da prispevate tudi vi, z vašim pokrivanje problematike in napovedjo naših akcij.

Dogajanje lahko spremljate tudi na naši spletni strani ter Facebook strani Zavoda Varna pot.   

Alkohol še naprej morilec na naših cestah

Alkohol ostaja eden izmed glavnih dejavnikov tveganja za nastanek prometne nesreče. Zaradi alkohola se zmanjšujejo naše sposobnosti varnega sodelovanja v prometu, zaznava, predvidevanja in presoje ter odločanja in končne izvedbe ustreznega ravnanja. Zato se zaradi vpliva alkohola že pri koncentraciji 0,5 promila verjetnost povzročitve prometne nesreče podvoji, pri 1,1 promila alkohola pa 8-krat poveča v primerjavi s treznim voznikom.

Zaskrbljujoči podatki za leto 2020

  • V letu 2020 so alkoholizirani udeleženci povzročili 1.364 prometnih nesreč, kar je 12 % manj kot v letu 2019, toda ob tem so zakrivili kar tretjino od vseh smrti.
  • Delež alkoholiziranih povzročiteljev smrtnih prometnih nesreč v letu 2020 znaša 37 %, kar je 6 % več kot v letu 2019.
  • V omenjenem obdobju se je hudo telesno poškodovalo 122 udeležencev, lažje telesno poškodovanih pa je bilo 472 udeležencev.
  • Največ prometnih nesreč s smrtnim izidom so povzročili alkoholizirani udeleženci iz starostne skupine med 18. in 24. letom in med 45. in 54. letom.

Podatki za leto 2021

V prvih petih mesecih letošnjega leta se je na slovenskih cestah pripetilo 5.482 evidentiranih prometnih nesreč oziroma 2 % manj kot v lanskem primerjalnem obdobju. A kljub nekoliko manjšemu številu prometnih nesreč so le-te terjale več smrtnih žrtev kot lani. Do konca meseca maja je na slovenskih cestah umrlo 38 udeležencev cestnega prometa oz. 7 več kot v lanskem primerjalnem obdobju (+23 %).

(Vir: AVP)

Comments are closed.