Varnejša prihodnost za naše otroke s 5xSTOP je kul
June 15, 2023
Rezultati poletne akcije Čista nula, čista vest: tretjina nagovorjenih pod zakonsko mejo 0,24 mg/l
June 18, 2023
Izberimo življenje in recimo NE alkoholu

Razlogov, zakaj spijem alkohol in vozim je v slovenski širši kulturi 1000 in en. In nemalokrat smo kot ‘mokra družba’ do tega zelo tolerantni. “Ah, zgodi se lahko vsakemu,” je mnogokrat slišati. Ta “ah” pa se zelo razgubi in izzveni, ko je žal prepozno, ko tako kot naš ambasador Andrej pove na preventivno-izobraževalnih delavnicah za mladostnike po osnovnih in srednjih šolah: “Lahko ti uspe enkrat, dvakrat, ampak lahko pa ti bo za vedno žal..”. On ve, da je izguba prijatelja, hude poškodbe in zaznamovanost za celo življenje, previsoka cena in zato svetuje: “Izberimo življenje in recimo NE alkoholu”. (VIDEO)

Čista nula na terenu ta konec tedna

Pred poletnimi počitnicami se tako se že drugi vikend zapored ČISTA NULA, ČISTA VEST s svojimi aktivnostmi podaja na ulice, ceste, prireditve.

Verjemite, bolje je, da se srečate z našimi moderatorji, izberete varen prevoz, pridobite nagrado sponzorja Generali, kot pa da vas v vseslovenski akciji policistov vinjene zalotijo policisti ali ste udeleženi v prometni nesreči.

Ta konec tedna bo naša ekipa Čiste nule izvajala akcijo v:

  • petek, 16. junija 2023, med 20.00 in 00.00 v centru mesta Ljubljane
  • soboto, 17. junija 2023, med 15.00 in 21.00 na dogodku Ljubljanska vinska pot, ki se bo razprostrla po Prešernovem trgu, Mestnem trgu, Stritarjevi ulici, Cankarjevem nabrežju (Ljubljana)

Naš nasvet je, da vedno vnaprej načrtujmo povratek domov. Uporabimo javni prevoz, taksi ali prosimo treznega prijatelja, partnerja, starša. Ob konzumaciji alkohola in prepovedanih drog odsvetujemo kakršnokoli aktivno udeležbo v prometu. V sklopu akcije Čista nula, čista vest lahko z našimi moderatorji preverite svoje psihofizično stanje  #cistanulacistavest in poskrbite za varnost sebe in drugih.

Obiskovalce bomo ozaveščali o škodljivi rabi alkohola in prepovedanih drog ter zlasti o nezdružljivosti z aktivnim vključevanjem v promet, preverjali alkoholiziranost in apelirali na alkoholizirane voznike, kolesarje, voznike (e-)skirojev naj si poiščejo alternativno obliko prevoza (avtobus, vlak, taksi, trezen prijatelj, starši, itd.). Odgovorni “0,0 vozniki” bodo prejeli praktično nagrado sponzorja Generali.

Naša prizadevanja gredo v želji obvarovati naša zdravje in življenja na slovenskih cesta, saj vemo, da vsak izmed nas šteje. Z akcijami na prireditvah, v gostinskih lokalih in dogajanjih na prostem po Sloveniji želimo ljudi pripraviti do tega, da načrtujejo varen odhod domov z zabave in s tem prispevajo k uresničevanju Vizije NIČ. Vabimo vas, da prispevate tudi vi, z vašim pokrivanjem problematike in napovedjo naših akcij.

Dogajanje lahko spremljate tudi na naši spletni strani ter Facebook strani Zavoda Varna pot.   

Kalkulator alkoholiziranosti

Vsem, ki ne bodo imeli možnost srečati naših moderatorjev in preveriti svojega psihofizičnega stanja, pa priporočamo uporabo spletnega kalkulatorja alkoholiziranosti:KALKULATOR ALKOHOLIZIRANOSTI

Alkohol še naprej morilec na naših cestah

Alkohol ostaja eden izmed glavnih dejavnikov tveganja za nastanek prometne nesreče. Zaradi alkohola se zmanjšujejo naše sposobnosti varnega sodelovanja v prometu, zaznavo, predvidevanja in presoje ter odločanja in končne izvedbe ustreznega ravnanja. Zato se zaradi vpliva alkohola že pri koncentraciji 0,5 promila verjetnost povzročitve prometne nesreče podvoji, pri 1,1 promila alkohola pa 8-krat poveča v primerjavi s treznim voznikom.Več o vplivu alkohola na naše sposobnosti.

Zaskrbljujoči podatki za leto 2022
  • V letu 2022 se je zaradi alkoholiziranih povzročiteljev pripetilo 1.568 prometnih nesreč oz. 3,5 % več kot v letu 2021. Povečanje beležimo tudi pri številu prometnih nesreč s telesno poškodbo in smrtjo, in sicer za 13,9 %. Skupaj je v prometnih nesrečah, ki jih je povzročil alkoholiziran udeleženec, umrlo 16 udeležencev.
  • Povprečna stopnja alkoholiziranosti je v letu 2022 znašala 1,45 (1,41 v letu 2021) g/kg krvi.

(Vir: Policija)


O akciji Čista nula, čista vest

Čista nula, čista vest je nadaljevanje mednarodne akcije “Evropska noč brez prometnih nesreč”. Cilj projekta je doseči čim več dni brez prometnih nesreč in zmanjšati število pretežno mladih voznikov, ki sedejo za volan pod vplivom alkohola.

Preko akcij na prireditvah (koncerti, Maturantska parada, Škisova tržnica, Vinska pot, itd.) in v gostinskih lokalih po Sloveniji želimo mlade pripraviti do tega, da načrtujejo varen odhod domov z zabave in se s tem približujejo Viziji NIČ – nič smrtnih žrtev in težko poškodovanih na naših cestah.

Zato mladi – študenti moderatorji, ki sodelujejo v projektu, nagovarjajo voznike in jih spodbujajo k odgovornemu ravnanju v prometu ter jih pozovejo k prostovoljnemu in brezplačnemu preizkusu alkoholiziranosti, ko le ti zapuščajo prireditev. V primeru rezultata 0,0 mg alkohola na liter izdihanega zraka, se »odgovornega voznika« pohvali in nagradi s promocijskim darilom. V primeru rezultata več kot 0,24 mg alkohola na liter izdihanega zraka , moderator voznika opozori na nevarnosti in zakonska določila ter ga spodbudi, da ne vozi in naj uporabi drugo prevozno sredstvo (taxi, javni potniški promet … ) oziroma prepusti ključe prijatelju, ki ni pil alkohola.

Cilj akcije Čista nula, čista vest je spodbujanje primernega odnosa in odgovornosti do alkohola, zlasti med mladimi. Alkohol ostaja eden izmed glavnih dejavnikov tveganja za nastanek prometne nesreče. Zaradi alkohola se zmanjšujejo naše sposobnosti varnega sodelovanja v prometu, zaznava, predvidevanja in presoje ter odločanja in končne izvedbe ustreznega ravnanja. Zato se zaradi vpliva alkohola že pri koncentraciji 0,5 promila verjetnost povzročitve prometne nesreče podvoji, pri 1,1 promila alkohola pa 8-krat poveča v primerjavi s treznim voznikom. Več o vplivu alkohola na naše sposobnosti na voljo na povezavi.

Comments are closed.