Radio Ognjišče: Intervju z Robertom Štabo v okviru akcije 40 dni brez alkohola
March 1, 2021
Pijan vozil po napačni smeri na dolenjski avtocesti
March 19, 2021

Spletni medij 24ur.com poroča o 37-letni vozniku, ki je pod vplivom alkohola v Ljubljani povzročil prometno nesrečo in s kraja nesreče pobegnil. Preizkus alkoholiziranosti je pokazal kar 0,97 mg/l alkohola v izdihanem zraku:

“Pijan povzročil prometno nesrečo in pobegnil

37-letni voznik je v Ljubljani povzročil prometno nesrečo in s kraja nesreče pobegnil. Policisti so ugotovili, da je vozil pijan, in nadaljujejo zbiranje obvestil zaradi suma kaznivega dejanja nevarne vožnje.

Včeraj okoli 15.30 so bili ljubljanski policisti obveščeni o prometni nesreči, ki se je zgodila v križišču Zaloške ceste in Grablovičeve ulice. Kot so ugotovili, je voznik zaradi neupoštevanja znaka rdeče luči odvzel prednost drugemu vozniku, trčil vanj ter povzročil prometno nesrečo z materialno škodo. 

Po nesreči je s kraja pobegnil, policisti pa so 37-letnega voznika izsledili v bližini. Preizkus alkoholiziranosti je pokazal 0,97 mg/l  alkohola v izdihanem zraku, v nadaljevanju so mu odredili strokovni pregled. Policisti nadaljujejo zbiranje obvestil zaradi suma kaznivega dejanja nevarne vožnje, o vseh ugotovitvah bodo obvestili pristojno državno pristojno tožilstvo.” (Vir.)


Zavedati se moramo, da alkohol močno vpliva na naše sposobnosti. Koncentracija nad 0,48 mg alkohola/liter krvi vpliva na naše sposobnosti:

⬇️
  • zmanjšana sposobnost koncentracije in koordinacije;
  • bistveno je motena reakcija oči na svetlobo (težko se prilagajamo hitrim svetlobnim spremembam);
  • bistveno je zoženo vidno polje (ne moremo več pravočasno dojemati, kaj prihaja z naše leve in desne strani);
  • zaznavanje in ocenjevanje globine prostora in pozornost se zmanjšata za polovico (na določene nevarnosti sploh ne reagiramo več).

(Vir: nazdravi.si)

Vir: Bilban, M.(2014). Ocenjevanje sposobnosti za vožnjo avtomobila. V Bilban M. in Zupan, A. (ur.)

Comments are closed.