Ne pozabite – alkohol, droge, vožnja – življenjske napake nikoli ne boste mogli zavrteti nazaj
October 29, 2021
Trčil v odbojno ograjo na avtocesti, nato pa odpeljal proti Avstriji
November 2, 2021

Slika je simbolična. (Vir: Canva.com)

Ta je, da vozimo zgolj in samo trezni, če dvomimo ali smo, naj dvom razblini tisti voznik, ki ni pil alkohola. Zelo preprosto, učinkovito. Odstopimo ključe svojega vozila treznemu, organiziramo si povratni prevoz, taxi, avtobus, veliko je možnosti in vse so boljše od vztrajanja, da sami vozimo takrat, ko vemo, da smo pili alkohola.

Odločitve, ki jo bomo nedvomno obžalovali, ne moremo zavrteti nazaj.. Prisluhnite nasvetu Andreja:


Spletni medij 24ur.com poroča:

“Policijske postaje z območja PU Nova Gorica že od 27. oktobra poostreno nadzirajo psihofizično stanje voznikov v cestnem prometu. “Upoštevajoč kriterij posledic prometnih nesreč predvsem glede smrtnih posledic in hudo telesnih poškodovanih, je varnost cestnega prometa v primerjavi z enakim obdobjem lani na nižji ravni,” so dejali. V času poostrenega nadzora so odkrili številne kršitelje, zaradi alkoholiziranosti voznikov pa je prišlo tudi do prometnih nesreč. Na Tolminskem tudi do smrtne. S poostrenim nadzorom bodo nadaljevali do 2. novembra, ponovili pa ga bodo tudi za martinovanje in v času božično-novoletnih praznikov.

V času nadzora prometa so policisti iz prometa izločili več voznikov, ki so vozili pod vplivom alkohola. Pri enem izmed njih je test alkoholiziranosti pokazal, da je imel v organizmu kar 1,01 miligrama alkohola na liter izdihanega zraka. Zoper vse hujše kršitelje cestnoprometnih predpisov je bil podan ustrezen ukrep.

Med 549 prometnimi nesrečami je bilo pod vplivom alkohola 59 udeležencev

“Upoštevajoč kriterij posledic prometnih nesreč predvsem glede smrtnih posledic in hudo telesnih poškodovanih, je varnost cestnega prometa v primerjavi z enakim obdobjem lani na nižji ravni,” so dejali na PU Nova Gorica. Skupno število obravnavanih prometnih nesreč se je sicer letos zmanjšalo. Od začetka leta do vključno 27. oktobra so namreč na območju novogoriške policijske uprave obravnavali 588 oz. 13,7 odstotka prometnih nesreč manj kot v enakem obdobju lani, ko so jih obravnavali 681.

V prometnih nesrečah je letos na cestah Severne Primorske umrlo osem oseb, lani so v enakem obdobju umrle tri, 50 oseb pa je bilo v nesrečah hudo poškodovanih. Lani je bilo takšnih oseb 34. Lažje telesne poškodbe je letos dobilo 175 oseb, v enakem obdobju lani pa 23 oseb več.

Na območju PU Nova Gorica se je v prvih devetih mesecih letošnjega leta zgodilo 549 prometnih nesreč. V enakem obdobju lani jih je bilo 603. Pod vplivom alkohola je bilo v tem času 59 povzročiteljev nesreč, medtem ko jih je bilo v enakem obdobju lani 58. V prometnih nesrečah s smrtnim izidom sta bila pod vplivom alkohola dva povzročitelja. Lani je bil takšen povzročitelj eden.

Policija: Vozite v ustreznem psihofizičnem stanju

“S podobnimi nadzori cestnega prometa bomo nadaljevali tudi v prihodnje,” so sporočili. Policijske postaje z območja PU Nova Gorica v času med 27. oktobrom in 2. novembrom 2021 poostreno nadzirajo psihofizično stanje voznikov v cestnem prometu.

Tovrstne aktivnosti bodo izvedli tudi v času martinovanja v novembru in decembru. “V času martinovanja in v decembru se število voženj pod vplivom alkohola poveča, saj si marsikateri voznik v  tem obdobju privošči uživanje alkohola, veselo druženje pa zaključi z vožnjo domov,” so dejali. Zato policisti pozivajo, naj se ljudje v primeru uživanja alkohola domov vrnejo na drugačen način.”

Vir.

Comments are closed.