ČISTA NULA, ČISTA VEST_NOVINARSKA KONFERENCA
March 19, 2018
KAZNI SO PRENIZKE, MEJA PREVISOKA
March 19, 2018
V Zavodu Varna pot pričenjamo s preventivnimi aktivnostmi v okviru akcije Čista nula, čista vest, z namenom spodbujanja primernega odnosa in odgovornosti do alkohola – zlasti med mladimi. Moderatorji Zavoda Varna pot bodo v treh slovenskih regijah, na 15. različnih lokacijah, seznanjali voznike o pomenu odnosa do alkohola in odgovorne voznike nagradili z alkotesti za enkratno uporabo in sponzorskimi darili. »Akcija je zasnovana s pozitivnim pristopom, saj nagrajujemo vzorne voznike, ki se zavedajo, da alkohol in vožnja ne sodita skupaj,« je danes ob predstavitvi akcije poudarila programska vodja Zavoda Varna pot Katja Blatnik.

Poraba alkohola v Sloveniji na prebivalca je še vedno med najvišjimi v Evropi. V letu 2016 je alkohol botroval vsaki tretji prometni nesreči s smrtnim izidom in vsaki peti prometni nesreči s hudimi poškodbami udeležencev.

»V lokalih in na javnih prireditvah se dogaja to, kar potem rezultira v posledicah na cestah. Kot žrtve prometnih nesreč poznamo posledice prometnih nesreč in menimo, da povzročitvi prometne nesreče pod vplivom alkohola ali drugih substanc ne moremo reči nesreča. Gre za trezno odločitev, da piješ alkohol tudi če si voznik/ca in potem pozabiš na to, kaj se lahko zgodi!« Robert Štaba, predsednik Zavoda Varna pot.

Alkohol je v povezavi s preveliko hitrostjo in nepravilno smerjo vožnje eden najpogostejših vzrokov za prometne nesreče. Največ prometnih nezgod pod vplivom alkohola se zgodi ob koncih tedna ob petkih in sobotah in v poznih nočnih in zgodnjih jutranjih urah. Največ prometnih nesreč pod vplivom alkohola povzročijo voznice in vozniki, stari med 25 in 34 let, največ prometnih nesreč, v katerih so udeleženci umrli, pa so povzročili mladi vozniki oz. povzročitelji v starostni skupini med 18. in 24. letom starosti.
Alkohol že s prvim popitim kozarcem vpliva na naše sposobnosti mišljenja in zaznavanja.

  V Zavodu Varna pot že deset let s preventivno-izobraževalnimi aktivnostmi izpolnjujemo svoje poslanstvo in ozaveščamo javnost z različnimi preventivnimi akcijami. S projektom Čista nula, čista vest spodbujamo primeren odnos in odgovornost do alkohola zlasti med mladimi ter zmanjšanje števila pretežno mladih voznikov, ki sedejo za volan pod vplivom alkohola. Vest pa je tista, ki ti sledi in te zaznamuje do konca življenja.

  Statistika kaže, da je Slovenija res mokra država, saj smo po količini popitega alkohola – 11 litrov na osebo v samem vrhu EU, kar se pa konec koncev pozna tudi v prometu. Ker je alkohol prisoten na vseh dogodkih (javnih, zasebnih, veselih ali žalostnih) je alkohol žal še vedno eden najpogostejših vzrokov za prometno nesrečo. V letu 2016 je 1.870 posameznikov povzročilo prometno nesrečo pod vplivom alkohola, v katerih je umrlo 41 oseb, 175 oseb je bilo huje 834 pa lažje poškodovanih. Statistično je alkohol botroval tretjini vseh smrtnih žrtev in petini vseh huje poškodovanih v prometnih nesrečah.

  Na novinarski konferenci se nam je pridružila dr. Maja Makovec Brenčič, ministrica za izobraževanje, znanost in šport, ki je izpostavila, da je pred nami zaključek šolskega leta in z njim zaslužene počitnice. Zaključek obveznosti pa s seboj prinaša tudi več sproščenosti, zabav... Kar pa naj ne bo razlog, da pozabimo na lastno varnost in varnost drugih v cestnem prometu. Ministrstvo za infrastrukturo pripravlja 3-letni program namenjen predvsem srednješolcem, s katerim želijo v sodelovanju z vladnimi in nevladnimi organizacijami, namenjen osveščanju o varni mobilnosti.

  »Prometna varnost zadeva vsakogar izmed nas. Šteje namreč vsak, tudi najmanjši korak, ki smo ga kot posamezniki pripravljen storiti k treznemu in odgovornem ravnanju za volanom. In naša skupna naloga je zagotoviti podporo tistim, ki si za to prizadevajo. Pri Generaliju se zavedamo svoje odgovornosti in zato podpiramo različne družbeno odgovorne projekte. Še posebej tiste, ki omogočajo, da naše skupno okolje postaja prijaznejše, varnejše in bolj kakovostno. Tistim, ki ustvarjajo dobre rešitve, boljše pogoje in ustreznejše razmere – za nas in prihodnje generacije. Med njimi je tudi projekt »Čista nula, čista vest!«. Če bomo z našo podporo in sporočili uspeli preprečiti eno samo prometno nesreče ali eno samo smrtno žrtev, je vredno«, je izjavila Vanja Hrovat, predsednica uprave GENERALI d.d.

  Ivan Kapun, vodja sektorja prometne policije je izjavil, da podpirajo tovrstne akcije, ki predstavljajo dodatek njihovim represivnim ukrepom. S turistično sezono se povečuje tudi število vinjenih voznikov, zato je potrebno dodatno osveščanje, zlasti med mladimi, ki so v letošnjem letu v večjem številu udeleženi v prometnih nesrečah, zlasti v tistih, kjer je prisoten alkohol in druge nedovoljene substance. Zato: »Ključe iz rok! Pomagajmo pa tudi sami in spodbujajmo tiste, ki so opiti da ne vozijo.«

  V zadnjih dveh letih se je stanje prometne varnosti poslabšalo tako v Sloveniji kot drugje v Evropi in tovrstne akcije so potrebne in dobrodošle, dajo dodaten input, da se statistika spremeni zopet v pozitivno smer, je izjavil Alojz Habič, sekretar Direktorata za kopenski promet, Ministrstva za infrastrukturo.

  Javna agencije RS za varnost prometa je tudi v letošnjem letu preko javnega razpisa podprla akcijo »Čista nula, čista vest« in aktivnostim dodaten pomen in podporo, je izjavila Dragana Trivundža Tomanić iz Sektorja za preventivo in vzgojo v cestnem prometu.

  asist. Vesna Pekarović Džakulin, dr. med., spec. družinske medicine in spec. medicine dela, prometa in športa je predstavila kaj pomenijo prometne nesreče »v praksi«. Žrtve prometnih nesreč so pogosto v »nevidnem svetu«, tako s fizičnimi kot psihičnimi posledicami in potrebujejo pomoč. Izpostavila je tudi, da se je po povzročitvi hujše prometne nesreče težko zopet vrniti v družbo in si oprostiti za dejanje, zato je potrebno storiti vse, da do tega sploh ne pride.

  Pridružil se nam je tudi Andrej Pegan, ki je pred 20 leti utrpel hudo poškodbo glave v prometni nesreči, katere vzrok je bil vožnja pod vplivom alkohola. "Ne splača se, posledice so prehude," pravi Andrej, ki želi zlasti mlade voznike s svojo zgodbo opozoriti na posledice nesreč.

    Zavod Varna pot po, kot omenjeno akcijo v petek, 23. junija 2017 predstavil v nočnih lokalih, po prireditvah in ulicah po Sloveniji. Na lokacijah bomo prisotni od 20.00 ure dalje:
 • CENTER LJUBLJANE in BTC, po ulicah
 • Lokal FRANCI NA BALANCI, LJUBLJANA
 • Lokal PAVILLON, BREZOVICA
 • Javna prireditev DERENOV GRIČ, VRHNIKA
 • MEDVODE in KRANJ, po ulicah
 • Lokal ŠMEKS LOUNGE BAR, RADOVLJICA
 • Javna prireditev MEDNO
 • Javna prireditev OLŠEVEK, ŠENČUR
 • Lokal FRENKY'S PUB, NAZARJE
 • CELJE, ŽALEC IN VELENJE, po ulicah
 • Javna prireditev GORNJI GRAD, NOVA ŠTIFTA
Moderatorji Zavoda Varna pot bodo izvedli naslednje aktivnosti:
 • Spodbujanje mladih, da ne pijejo alkohola (V nočnih klubih bomo pri vhodu nagovorili obiskovalce, še posebej voznike in jih spodbujali k odgovornemu ravnanju v prometu. Vsako skupino mladih bomo pozvali, da izbere »odgovornega voznika«, ki bo obljubil, da ne bo pil alkohola oz. da bo trezen, ko bo sedel za volan. Sodelujoče voznike bodo identificirali s posebnimi logotipi, s čimer bodo dokazali svojo obvezo.)
 • Povabilo k sodelovanju pri preizkusu alkoholiziranosti (Preden bodo sodelujoči »odgovorni vozniki« (označeni z zapestnico) zapustili gostinski lokal, ga bodo demonstratorji pozvali k prostovoljnemu in brezplačnemu preizkusu alkoholiziranosti.)
 • Nagrajevanje oseb, ki bodo držale obljubo (ostali trezni) (V primeru rezultata 0.0 mg alkohola na liter izdihanega zraka, bodo »odgovornega voznika« pohvalili za držano obljubo, odgovorno ravnanje in odnos v prometu. Nagrajen bo bil s sponzorskim darilom družbeno odgovornih podjetij GENERALI Zavarovalnice in alkotestom za samotestiranje (za enkratno uporabo). V primeru rezultata več kot 0.0 mg alkohola na liter izdihanega zraka pri t.i. »mladem vozniku« ali v primeru, da test pokaže opitost, ga bodo demonstratorji opozorili na zakonska določila in voznika spodbudili, da ne bo vozil in mu bodo predlagali drugačne alternative (Taxi, javni potniški promet) oziroma prepusti ključe prijatelju, ki ni pil alkohola.)
  Program je zastavljen dolgoročno in se bo izvajal tudi v prihodnje, saj lahko le z dolgoročnim delom pričakujemo spremembe na področju prometne varnosti, spremembe vrednot in stališč, odgovornosti in kulture v prometni varnosti, zdravju in načinu življenja.  

Leave a Reply