Projekt SOPA: “Z alkohola nula živim zdravo do fula”
April 28, 2021
Analiza krvi voznice, ki naj bi napihala 4,7 promila, pokazala drugače
May 5, 2021

Slika je simbolična (Vir: Canva.si)

S sproščanjem ukrepov in vračanjem na ceste, so med mediji vedno bolj pogoste novice o alkoholiziranih voznikih. Zaskrbljujoča pa je bila današnja novica o voznici, ki je napihala kar 4,7 promila, kar pomeni 2,31 mg alkohola/liter izdihanega zraka.

Več o alkoholu, njegovih posledicah in vplivu na voznika med vožnjo si preberite na:


Spletni medij 24ur.com poroča:

Policisti ustavili 45-letno voznico, ki je napihala kar 4,7 promila

Policisti so na območju Ajdovščine ustavili 45-letno voznico, pri kateri je preizkus alkoholiziranosti pokazal, da je imela v litru izdihanega zraka kar 2,31 miligrama alkohola. Začasno so ji odvzeli vozniško dovoljenje in prepovedali nadaljnjo vožnjo.

V soboto, 1. maja, okoli 2. ure, so policisti na območju Ajdovščine ustavili 45-letno voznico osebnega avtomobila in ji odredili preizkus alkoholiziranosti. Rezultat odrejenega preizkusa je pokazal, da je bila pod vplivom alkohola – v litru izdihanega zraka je imela kar 2,31 miligrama alkohola (po starem je to približno 4,7 promila).

Voznica se ni strinjala z rezultatom preizkusa alkoholiziranosti, zato so ji odredili strokovni pregled na alkohol v zdravstveni ustanovi. Policisti PP Ajdovščina so ji začasno odvzeli vozniško dovoljenje in prepovedali nadaljnjo vožnjo po 113. a členu Zakona o prekrških.

Ajdovski policisti bodo zoper voznico, glede na rezultat toksikološke preiskave, ki bo opravljena na Inštitutu za sodno medicino v Ljubljani, podali ustrezen ukrep na pristojno okrajno sodišče.

Voznik začetnik vozil z odjavljenim vozilom in napihal 

Policisti PP Nova Gorica so v soboto ob 1.48 na območju naselja Kozarno v Goriških Brdih (v Štalonih) ustavili 20-letnega voznika začetnika osebnega avtomobila in v nadaljevanju postopka ugotovili, da se je vozil z vozilom, ki je odjavljeno iz prometa. Prav tako so mu odredili preizkus alkoholiziranosti in rezultat je pokazal, da je imel v organizmu 0,34 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka.

Ker ni hotel podpisati zapisnika o opravljenem preizkusu alkoholiziranosti, je bil tudi njemu odrejen strokovni pregled v zdravstveni ustanovi. Policisti so mu prepovedali nadaljnjo vožnjo in mu začasno odvzeli vozniško dovoljenje. Zoper njega bo po zaključku postopka podan obdolžilni predlog na okrajno sodišče.

42-letnik odklonil strokovni pregled

V soboto okoli 5. ure pa so policisti v zgodnjih jutranjih urah v Solkanu ustavili 42-letnega voznika osebnega avtomobila in tudi njemu v nadaljevanju postopka odredili preizkus alkoholiziranosti. Rezultat je pokazal, da je vozil pod vplivom alkohola – imel je 0,75 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka. Tudi ta voznik se ni strinjal z rezultatom odrejenega preizkusa alkoholiziranosti, zato mu je bil odrejen strokovni pregled.

Voznik je nato v zdravstveni ustanovi prav tako odločno odklonil odrejen strokovni pregled. Policisti so tudi njemu prepovedali nadaljnjo vožnjo in mu začasno odvzeli vozniško dovoljenje. Čaka ga še srečanje s sodnikom, saj bo zoper kršitelja podan obdolžilni predlog na okrajno sodišče.

Ob tem novogoriški policisti znova opozarjajo, da alkohol bistveno zmanjšuje sposobnosti za vožnjo oz. negativno vpliva na vse človeške funkcije, ki so pomembne za varno udeležbo v cestnem prometu. Z vožnjo pod vplivom alkohola, prepovedanih drog ali psihoaktivnih zdravil vozniki ne ogrožajo samo svojega zdravja in življenja, ampak lahko z nepremišljenim ravnanjem trajno zaznamujejo svoje ali življenje drugih udeležencev v cestnem prometu.

V primeru, da bi uživali alkoholne pijače (ne glede na zaužito količino), se ne odločite za vožnjo v cestnem prometu, pozivajo. S tem boste za svojo varnost in varnost drugih udeležencev v cestnem prometu poskrbeli, da bodo naše ceste bolj varne in posledično tudi manj tragične. Alkohol namreč najprej oslabi sposobnost normalnega miselnega presojanja. Voznik je prepričan, da vozi bolje kot dejansko, temu pa sledijo slabša sposobnost zaznavanja, napačne ocene razdalj, počasne reakcije, motnje pri ravnotežju, zožen zorni kot …”

Vir.

Comments are closed.