Priporočamo 0,0 v krvi za varno na cestah, za varno zdravje in življenje pa priporočamo Dneve cepljenja
December 15, 2021
Medarodni dogodek o globalni alkoholni politiki
January 19, 2022

V sklopu tretje nacionalne preventivne akcije za preprečevanje vožnje pod vplivom alkohola, drog in drugih psihoaktivnih snovi v prometu, ki jo koordinira Agencija za varnost prometa v sodelovanju s Policijo in nevladnimi organizacijami, in je potekala do 12. decembra 2021, smo prejšnji vikend izvedli prvo terensko preventivno akcijo Čista nula, čista vest, ki jo nadaljujemo tudi v preostalih tednih “veselega decembra”.

V četrtek, petek in soboto (16.-18. decembra), smo v večernih urah mladi moderatorji Zavoda Varna pot, na terenu izvedli tradicionalno preventivno akcijo Čista nula, čista vest. V četrtek smo bili prisotni v središču Ljubljane, v petek v središču Ljubljane, Maribora in Celja, v soboto pa smo se nahajali na Obali. Po mestnih ulicah v bližini gostinskih lokalov smo nagovarjali vse aktivne udeležence v prometu in spodbujali k odgovornemu ravnanju v prometu ter ponudili brezplačni preizkus alkoholiziranosti. Trezne smo nagradili s praktičnimi nagradami Generali zavarovalnice, pri drugih, kjer pa smo zaznali prisotnost alkohola pa svetovali, da se domov odpravijo s treznim prijateljem, domačimi, taksijem ali drugim javnim prevozom.

REZULTATI:

Nagovorili smo: več kot 800 aktivnih udeležencev v prometu. Preizkus alkoholiziranosti je opravilo 562 oseb.

0,0 mg/L 67% TREZNI UDELEŽENCI
do 0,24 mg/L (0,5 g/kg) 27% POD MEJO ZAKONSKE REGULATIVE
od 0,24 do 0,52 mg/L 6% NAD MEJO ZAKONSKE REGULATIVE
nad 0,52 mg/L (1,1 g/kg) 0% NAD MEJO ZAKONSKE REGULATIVE (18 KAZENSKIH TOČK)

Razlika med mg alkohola/liter izdihanega zraka in g alkohola/kg krv (promil)i: Razmerje med količino alkohola v izdihanem zraku in količino alkohola v krvi je stalno in predeljeno s korekcijskim količnikom 2100 – grame v krvi delimo z 2,1, da dobimo vrednosti mg alkohola/L izdihanega zraka. V obratni smeri število miligramov alkohola v litru izdihanega zraka pomnožimo z 2,1 in dobimo rezultat v enotah g alkohola/kg krvi.

Vsi, ki so napihali nad dovoljeno mejo, so nam obljubili, da bodo poiskali alternativni prevoz – prijatelja, javni premov oz. taksi. Mi pa smo vsem ostalim svetovali, naj vedno pred odhodom na druženje, kjer se uživa alkohol, svoj povratek domov načrtujejo na varen način.

VEČ UTRINKOV.

Tudi tokrat smo med drugim nagovorjene spraševali tudi po njihovem mnenju, in sicer kakšna bi po njihove mnenju morala biti dovoljena meja vsebnosti alkohola v krvi?

  • 44% vprašanih se je strinjalo, da bi meja morala biti 0,0 mg/L,
  • 54% vprašanih se strinja z trenutno veljavno mejo 0,24mg/L,
  • 1% bi mejo spusitlo na 0,20 mg/L,
  • 1% pa spustilo na 0,15 mg/lL.

Če nam je skupaj uspelo ohranili eno življenje nam že to pomeni spodbudo pri uresničevanju ciljev Vizije NIČ.

Iskrena hvala partnerjem v projektu:

Comments are closed.