Avstrijec s ferrarijem pijan v Slovenijo, policija ga je čakala
September 17, 2021
Na Hrvaškem pridržali Slovenca s tremi promili alkohola v krvi
September 20, 2021

Spletni medij 24ur.com poroča:

“Celjski policisti so obravnavali voznika osebnega vozila, ki je vozil krepko pod vplivom alkohola in brez vozniškega dovoljenja. Alkotest je namreč pokazal, da je imel 1,6 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka oziroma 3,2 promila alkohola v krvi. Poleg njega so obravnavali prav tako močno pijana voznico začetnico in voznika tovornjaka. Ker je prodaja alkoholnih pijač osebam, ki kažejo očitne znake alkoholiziranosti, prepovedana, policisti zbirajo podatke o tem, kje so vozniki popivali.

Ker je vozil brez vozniškega dovoljenja, so mu policisti vozilo, ki ni bilo registrirano, zasegli. Med vožnjo je storil še več cestno prometnih prekrškov, zato bo moral poravnati globo v višini 3.440 evrov.

Dva močno alkoholizirana voznika so včeraj obravnavali tudi v Ravnah na Koroškem. V nočnih urah so obravnavali voznico začetnico, ki je na parkirišču trčila v parkirano vozilo in nato zdrsnila čez rob vozišča, kjer je vozilo obstalo naslonjeno na drevo.

Voznici začetnici je preizkus pokazal, da je imela 0,78 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka ali, drugače povedano, nekaj več kot promil in pol  alkohola v krvi. Voznici so prepovedali nadaljnjo vožnjo in ji začasno odvzeli vozniško dovoljenje. Sledi obdolžilni predlog, so sporočili s PU Celje.

Obravnavali so še voznika tovornega vozila, ki mu je preizkus z alkotestom pokazal 0,54 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka. Zasegli so mu vozilo, plačati bo moral 1400 evrov.

Ker je prodaja alkoholnih pijač osebam, ki kažejo očitne znake alkoholiziranosti, prepovedana, policisti zbirajo podatke o tem, kje so vozniki popivali. Po zakonu o omejevanju porabe alkohola bodo po zbranih obvestilih ustrezno ukrepali zoper osebe, ki so jim kljub očitnim znakom opitosti omogočili uživanje alkohola, so danes sporočili s Policijske uprave Celje.

Vožnja pod vplivom alkohola je na območju Policijske uprave Celje še vedno velik problem, opozarjajo na PU Celje. Spomnili so, da je že pri enem promilu alkohola v krvi bistveno motena reakcija oči na svetlobo in da je bistveno zožen zorni kot oči, kar pomeni, da se slabše prilagajamo svetlobnim spremembam in ne moremo  pravočasno dojemati, kaj prihaja z naše leve in desne strani, kar je lahko še zlasti usodno v križiščih. Za polovico se zmanjšata ocenjevanje globine prostora in pozornost, zaradi česar nismo sposobni voziti s primerno razdaljo.

Reakcije so prepozne in napačne, na določene nevarnosti sploh nismo več sposobni reagirati. Zato pogosto pride do naletov. Prav tako se povečujeta reakcijski čas in čas ustavljanja, možnost udeležbe v prometni nesreči se pri promilu alkohola poveča za najmanj 25-krat. Alkohol ne sodi v  promet, zato nikar ne vozite, če ste pili alkoholne pijače, še opozarjajo policisti.”

Vir.


Alkohol, ki je v pijačah, je etilni alkohol (etanol) in je odgovoren za učinke alkoholnih pijač. Zavira delovanje osrednjega živčevja, spremeni zaznavanje, doživljanje in vedenje posameznika ter lahko povzroča zasvojenost. Alkohol zavira delovanje vseh človeških funkcij, ki so pomembne za varno udeležbo v cestnem prometu, ob čemer je dovolj, da voznik v kritični situaciji odpove.

Več o tem, kako zaužitje alkohola vpliva na človeka med vožnjo na spodnji povezavi:

Comments are closed.